Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld (252 s.)

Läst 25 juni - 8 juli

Hade hört om den här några gånger tidigare och läst baksidan på adlibris och så, men inte varit speciellt intresserad. När Sandra och Michelle diskuterade den i sin podcast och läste upp några citat så tyckte jag inte den lät så rolig som de påstod... humor är ju relativt ni vet. Den här boken har en viss svart humor som skickligt vävs in i det allvarliga temat, och ibland är den faktiskt rätt rolig, men inte närapå så mycket som Sandra & Michelle, recensionerna och baksidan berättar. 

Boken riktar sig till ungdomar, jovisst, men kan nog läsas och uppskattas av de flesta. Handlingen är medryckande och stundvis riktigt bra. Jag blir samtidigt ganska irriterad på hur det återigen framställs som så himla alternativt och coolt att bl.a. lyssna på musik från 80-talet, typ ångestfylld angstrock á la Joy Division, eller dra The Smiths-citat för att visa hur "dagens musik" är så dålig. Är det inte ganska blasé att klanka ner på modern mainstreammusik nuförtiden? Sen vill jag inte spoila slutet, men är lite kluven till det hela och vad det säger om stigmat kring vissa saker. Ni som läst kanske förstår vad jag menar.

Sen gillar jag knappt någon av karaktärerna heller. Huvudpersonen är sårbar och försöker visa sig starkare än hon är, vilket ju är fint - mer sånt framför perfekta huvudkaraktärer utan djup. Sjuttonåringar är sällan underbara sällskap, det vet jag ju själv - har ju varit sjutton (och var säkert inte långt ifrån lik Maja i boken). 

Men ja, som helhet en läsvärd upplevelse. Märker direkt hur mitt eget skrivspråk utvecklas bara av att läsa svenska romaner.


Betyg: 3/5

Publicerad 09.07.2015 kl. 09:16

Time after time

Hittade denna lista om tid hos koltrast-Julia och tänkte fylla i den, medan jag funderar på vad annat jag ska fylla bloggen med (samt i stigande panik försöker komma underfund med vad sjutton jag ska göra för mönster till juni-månads tema, oj oj oj vad sent ute jag är). 


(finfika på vetekatten i stockholm, med de eminenta alicia och jessica samt mikael)

Vad är ditt förhållande till tid?
Jag blir väldigt lätt stressad, även om jag inte har några planer för dagen. Kan lätt sova till tolv en lördag om jag inte har några planer och då känna att jag "slösat bort" halva dagen, men om jag nästa lördag vaknar åtta kan jag känna press över att jag borde gööööra saker; diska, städa, torka damm, skriva, läsa, tvätta, gå en promenad, yoga, se en dokumentär, laga middag osv. Jag tycker om rutin, men blir också lätt rastlös. Tidigare var jag en nästan överdriven tidsoptimist och missade ofta bussar och sånt, men har kanske blivit lite bättre på tid nu.
Svårt, med andra ord.

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?
Det är så olika. Skulle väl säga att jag är mer kvällsmänniska än morgonmänniska pga vill alltid fortsätta sova på morgonen haha. Men det har blivit lite lättare att gå upp sen jag började dricka en massa vatten på morgonen.

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i, bortsett från denna?
Hmm. Vet faktiskt inte. Mycket var ju bättre för men mycket var också sämre. Hade ju varit kul att leva i överklassen på 1800-talet eller tidigt 1900-tal.

När går tiden som snabbast?
Framför datorn, med en bra bok, med ett tv-seriemaraton. 

När går tiden som långsammast?
När man städar eller väntar på bussen, eller väntan på något viktigt som viktig post eller besked om lägenhet/studieplats/annat.

Hur lång tid tar det för dig att sminka dig?
Ungefär femton sekunder. Använder nästan bara läppstift nuförtiden. Ibland lite foundation/färgad fuktkräm men det är ganska sällan.

Vilken är det bästa veckodagen?
Har aldrig haft en favoritdag. Fredag är väl kul om man jobbar och kan njuta av den stundande ledigheten.

Äter du fort eller sakta?
Olika, ofta för fort.

Vad gillar du minst att lägga tid på?
Oro, resor (alltså tåg/buss/bil, flyg är dock okej pga gillar flygplatser), städning, att springa (springer ca 20 minuter när jag springer), dusch/bad, ointressant/stressande plugg.

När brukar du går upp och lägga dig på vardagar?
Mellan 22 och 01, helst närmare 22.

Vad skulle du gärna haft mer tid till?
Skriva, läsa, njuta, förverkliga mig själv.

Var ser du dig själv om tio år?
Jag är superbra skolkurator och författare av awesome böcker hehe. Har minst två katter och kanske en hund. Och en Mikael. 

Publicerad 08.07.2015 kl. 11:30

Socionomprogrammet, 210 studiepoängJag kom in på socionomprogrammet på Arcada! Är väldigt, väldigt glad. Min dröm är att bli skolkurator, och nu är jag ett steg närmare att förverkliga den. 

Publicerad 01.07.2015 kl. 14:56

SommarlistanSommaren är här! Vad ska du göra nästa vecka?

Jobba varje vardag på bibliotek och helgen ska jag förmodligen till Åbo! 

Tre saker du vill göra i sommar.
Läsa, skriva, pussas.

Tre saker du INTE vill göra i sommar.
Gråta pga getingstick, älta över vikt och mat, stressa.

Vad blir din sommarplåga 2015?
Lyssnar typ inte på musik osv

Landet eller stan?
Landet främst pga BLOMMOR och SKOG men i stan händer det ju mest. Åtminstone om man har pengar. Ack, detta klassamhälle.

Vilka dofter får dig att känna att sommaren är här?
Nyklippt gräs, havet, syrenbuskar i blom, jordgubbar. Eller rödtanter menar jag, tycker de ska byta namn!

Vad grillar du helst?
Är inte så mycket för grillmat numera. Älskar korv och sånt men finns så få veganska alternativ i Finland, speciellt i Sibbo-affärerna. Men spett med grönsaker och marinerad tofu kanske. Annars nog någon slags vegankorv och typ grillade vegobitar! Med massa senap, ketchup och potatissallad.

Vad är sommarmat för dig?
Frukt, bär, grönt, sallader! Tångkaviar och tunnbrödrullar! Pizza och öl på uteservering! Födelsedagstårta (fyller år i juli) och hemlagad saft!

Sommarjobb - ångest eller glädje?
Glädje i år pga fick jobb! Det är riktigt kul också. Böcker i mitt hjärta.

Vad är din värsta sommarinsekt?
GETINGAR. De gör absolut ingen nytta, bara stör och skräms (till skillnad från bin och humor, älskar dom). Och myggor, fästingar, älgflugor.

Vilka böcker ska du läsa?
Så mycket svenskt som möjligt, vill utveckla min egen svenska. Läser främst på engelska vanligtvis.

Har du tänkt besöka några särskilda platser?
Ska åka till Göteborg med mor, syster och Mikael på orienteringsresa, ska bli så himla kul. Hotellsäng, loppisletande, öl på Andra Lång, promenera längs Avenyn, veganpizza och parkhäng. Och tappa bort sig i skogar också.

Vad är det somrigaste plagget du har?
Min t-shirt ovan, mina byxdressar, och denna blå klänning med pärlor och broderier.

(både klänning och t-shirt är från asos)

Sommarregn - ja eller nej?
Absolut. Men inte hela tiden, varvat med mycket sol och värme!

Har du tänkt utmana dig själv i sommar? 
Jo, har tänkt skriva minst tjugo sidor till på min roman (går lite segt dock, men har massa idéer) och springa regelbundet (går också lite segt) samt läsa en massa. Och så ska jag gå mer och mer mot en helvegansk kost.

Och till sist - din bästa sommarrutin!
Rutiner ger mig stress, jag tar dagen som den kommer! Men det är skönt att ha något regelbundet att förhålla sig till, t.ex. sommarjobbet, en promenad varje eftermiddag eller kvällsspringturen. Och att läsa några sidor innan sovdags.

Publicerad 28.06.2015 kl. 11:19

Min mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadVitsvit av Athena Farrokhzad (71 s.)

Läst 24 - 25.6.

Jag har lyssnat på Athenas fantastiska sommarprat från den 21 juli 2014 kanske fem gånger redan, och tröttnar aldrig. Det är politik, det är feminism, det är diskussion om rasism och främlingsfientlighet och hat och hur kärleken övervinner allt. Och poesi; väldigt mycket poesi. Hennes Augustpris-nominerade Vitsvit är ett slags poetiskt samtal om att inte höra hemma där man är, att vara ständigt utanför och stämplad. Om våld, om krig, om minnen, om hemmet och familjen. Jag upplever den som mer svårläst än Kallskänken och kan tänka mig att den kan lätt gå över huvudet på någon som inte är så van med diktens språk (eller med ämnet i sig, i och för sig), men hennes ord tar sig ändå in och fastnar.

Betyg: 3/5

Publicerad 27.06.2015 kl. 21:32

för vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Kallskänken av Jenny Wrangborg (93 s.)

Läst 23 - 24.6.

Sen jag slutade bry mig om vad dikter betyder och började leta efter mina egna betydelser så har det blivit något lättare att njuta av poesi, den form av skrift som jag kanske har svårast för (förutom låttexter, kan inte alls med låttexter förutom när de just sjungs).

Jenny Wrangborgs ord tilltalar mig enormt. Hennes diktsamling handlar om hur det är att jobba med något som får hela samhället att fungera, men att värderas minst av alla. Är man ens en människa? Språket är klart och klingande, smärtsamt och berörande, och bildspråket är både detaljrikt och målande: smörgåsar, kaffekoppar, ärr på händerna efter varma plåtar. Men det finns också djup mellan raderna, en stark röst som behövs. 

Betyg: 4/5

Publicerad 26.06.2015 kl. 16:41

Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen.Trollkarlens Hatt av Tove Jansson (150 s.)

Läst 8.11.2014 - 21.6.2015

Första boken i år är läst! Har aldrig tagit såhär lång tid för mig att läsa en enda bok på ett år, inte sen jag började läsa i alla fall. Har ju nog läst en del under året, men i flera böcker, och inte avslutat en enda. Men jag blkev ju faktiskt kandidat (fick förra veckan veta att uppsatsen är godkänd!) så det förklarar en del. Kan inte läsa om jag är stressad. Läsning för mig är inte avstressande, utan snarare något som kräver att jag redan är lugn inombords. Sedan, när jag väl är lugn och läser, kan jag sjunka in i berättelsen i lugn och ro och uppleva allt det magiska som sker mellan bokens sidor.

Mumindalen vaknar - det är vår! Uppe på de Ensliga Bergen hittar de Trollkarlens hatt, som bjuder på flera överraskningar; förtrollade moln, och vatten som förvandlas till saft, bland annat. De besöker Hatifnattarnas ö och hittar skatter. Finurlig, äventyrlig och även sorglig på sina ställen. Karaktärerna är ju den främsta orsaken till att man läser Muminböckerna, så bedårande, smarta, irriterande och älskvärda allihopa - inte minst Tofslan och Vifslan. Saknar dock Lilla My, som inte alls figurerar i denna. 

Betyg: 4/5

Publicerad 26.06.2015 kl. 13:20

Filmerna jag såg i maj

Månaderna flyger ju bara förbi!+++++

The Conjuring (2013)

Inte direkt nyskapande. Lever väldigt långt på gamla skräck-inslag (hoppa-till-skräck, läskiga ansikten som mest ser översminkade ut, läskiga barn osv) som redan visats ett flertal gånger.+++++

Cinderella (2015) (bio)

Så himla snygg rent visuellt. Kläderna, sminket, effekterna, djuren (!!). Älskar Lily James (bra namn för övrigt) som Ella. Äntligen ett tredimensionellt porträtt av en äldre tidens Disney-tjej (föregångarfilmen Maleficent också bra, men handlade ändå främst om den onda häxan). +++++

Citizen Kane (1941)

Som jag nämnde tidigare är jag inget fan av svartvita filmer. Denna var dock intressant, tankeväckande och djup, förstår att den fått klassikerstatus.+++++

My Week With Marilyn (2011)

Michelle Williams gör hela filmen! Perfekt som Marilyn. Utseendemässig likhet spelar ingen större roll då ens minspel, röstlöge, gester och hela väsen är spot on. Fin film. +++++

A Series of Unfortunate Events (2004)

Läste första boken i serien typ åtta år sedan och gillade den inte, så fortsatte aldrig med uppföljarna. Filmen var dock helt spännande. Gillade mest Meryl Street - kommer bli typ exakt som hon i den här filmen när jag är gammal; neurotisk och irrationell, men varmhjärtad (och minst fem katter). Hatgillade Jim Carrey, har svårt för superteatraliskt skådespel på film men det funkade här. Ogillade skarpt "humorn" kring bebisen Sunny och hur hennes bebisljud egentligen betyder långa meningar. Sssssuuuck så dåligt och använder alltför ofta. En väldigt svag trea.

Omsåg även:

Después de Lucía (2012) (två gånger) +++++
Guardians of the Galaxy (2014) +++++
Insidious (2010) +++++
Almost Famous (2000) +++++
Don Jon (2013) +++++
10 Things I Hate About You (1999) +++++

Publicerad 08.06.2015 kl. 11:22

Monthly Makers 5/12: MagiJessicas tema skilde sig lite från de tidigare månadernas, då hon valde att använda ett mer fritt tema istället för en teknik eller ett material. Roligt! Hon hoppades på väldigt mycket Harry Potter - det gjorde jag med. Synd bara att jag använde Harry Potter-temat redan under januari. Jag funderade faktiskt på att skapa något med Potter-tema även denna månad, men jag känner att jag vill ha olika böcker varje gång. Som ni kanske minns har jag själv valt att ha boktema på varje konstverk jag skapar detta år. 

Denna månads bokval föll alltså på The Magicians av Lev Grossman. Läste den för några år sedan, 2008 tror jag. Inte läst uppföljarna men ska nog göra det! Tycker dock att boken var ganska förvirrande, men ska läsa om den och se hur det känns. I min målning (akryl på duk, ca. 21 x 29 cm) har jag gjort en parafras på René Magrittes målning Människosonen (1964). I The Magicians figurerar en karaktär vid namnet The Beast (som även min tavla heter), en mycket kuslig person i kostym med en kvist framför ansiktet. Troligtvis är det från denna Magritte-målning som även Grossman tagit sin inspiration.

Originalmålningen:


(bild från renemagritte.org)

Dock är min målning inte klar än. Ska ännu fixa till kostymen (han blev lite väl klenaxlad för att vara ett monster) och gräsmattan samt göra något åt själva skolbyggnaden. Har skrivit klart min kandidat nu dock - lämnade in slutgiltig version imorse (!) så finns mer tid för konst och kreativitet nu. Men bara denna påbörjan på målningen har tagit ett bra mycket längre tag än jag trodde! Målning = besvärligt. Och mina fingrar skakar något enormt, märkte jag. Men det var kul också! Helt klart ett av mina favortsätt att skapa.

Publicerad 29.05.2015 kl. 17:37

Filmerna jag såg i april

Såg mest om filmer i april, de fyra nya jag såg var alla rätt så värdelösa.+++++

The Other Woman (2014)

Handlar om Cameron Diaz som dejtar Jamie Lannister och sen upptäcker att han är gift med en ganska jobbig Leslie Mann. Sen kommer även Kate Upton (som ju dock är bedårande) in i bilden. Så otroligt smaklös, obehaglig, icke-rolig och värdelös film.+++++

Let Me In (2010)

Owen är mobbad i skolan och en dag träffar han den något besynnerliga Abby. Nja. Vissa snygga effekter, men på många ställen känns det som att de försökt för mycket. Den svenska versionen är betydligt bättre.+++++

Side Effects (2013)

Emilys man Martin kommer ut från fängelset efter tre år, vilket borde vara en fin händelse. Men Emily börjar må allt sämre och uppsöker en läkare. Hon får en ny antidepressiv medicin utskriven, vilket leder till att något plötsligt inträffar som ställer allting på sin ända. Sjukt spännande ända fram till slutet, som drar ner filmen något enormt. +++++

Touch of Evil (1958)

Jag kommer bara säga det rakt ut: jag har svårt för svartvita filmer, och gamla filmer överlag. Filmer äldre än låt oss säga 1990. There I said it. Den här filmen hade säkert varit superintressant om den gjorts idag, i färg, med dagens filmgrepp och skådespelartekniker. Svartvitt ger mig huvudvärk pga sitter och funderar vilken färg allt är, hur det såg ut på den tiden, och försöker föreställa mig att dessa människor gick omkring i en värld precis som vår men det är svårt, hence the huvudvärk. Nåja den här var ju spännande i alla fall.

Omsåg även:

Whiplash (2014) +++++
21 Jump Street (2012) +++++
22 Jump Street (2014) +++++
Después de Lucía (2012) +++++
Charlie's Angels: Full Throttle (2003) +++++
Charlie's Angels (2000) +++++
Identity (2003) +++++
Stepford Wives (2004) +++++
The Babadook (2014) +++++

Publicerad 21.05.2015 kl. 17:10Julia, Helsinki.
I like books, cats, witchcraft and Kate Bush.

 

Currently reading


5. Amazing!
4. Really good
3. Good
2. Okay
1. Bad 

 

 Read the Printed Word!

Read in 2016

11. Red Queen
10. Fangirl
9. A
8. The Shock of the Fall
7. The Yellow Wall-Paper
6. Fearless 
5. Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek
4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
3. Flickvännen
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets
1. Harry Potter and the Philosopher's Stone

Kategorier

Senaste kommentarer

Juli 2015

Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj

Maj 2015

Monthly Makers 5/12: MagiFilmerna jag såg i aprilOm inlämningSänka SkeppMajlistanMonthly Makers 4/12: Tändstickor (och att leva med sitt misslyckande)Filmerna jag såg i mars

April 2015

Det är vår!Monthly Makers 3/12: Lera

Mars 2015

Film- och serielistanFilmerna jag såg i februari

Februari 2015

Montly Makers 2/12: ÅterbrukHej från mitt lilla ide

Januari 2015

Filmerna jag såg i januariMonthly Makers 1/12: PapperReading Challenge 2015Böckerna jag läste år 20142015: böcker, film och makeri

December 2014

Nu är det jul igen + reklam för en vän

November 2014

NaNoWriMo-uppdatering och mensThere will always be a part of springOut of the Ashes - NaNoWriMo 2014

Oktober 2014

The Goldfinch (2013)Snart, snart är jag klarFemlistan#4 Bokbloggsmaraton: Från A till Ö (och lite siffror)While I was still in Amsterdam, I dreamed about my mother for the first time in years.

September 2014

#3 Bokbloggsmaraton: Intevju med mig självPaper Towns (2008) (ljudbok)Tre fina saker#2 Bokbloggsmaraton: Böcker som beskriver mig Bokbloggsmaraton, The Goldfinch och höstpepp