Om inlämning


(bild från sprypoint)

Så var det gjort. Imorse, klockan 5:25 för att vara exakt, skickade jag in min klara kandidatuppsats till min handledare. Nu skall hon läsa igenom den och förhoppningsvis ok:a den för slutgiltig inlämning som är den 29 maj (samma dag som jag och min käraste firar tre år, för övrigt). Om den ännu behöver justeras lite så handlar det bara om småsaker, förhoppningsvis.

Nu kan jag i alla fall pusta ut och äntligen ägna mig åt det jag ändå trivs bäst med - skönlitteratur. Hejdå, akademin!

Publicerad 21.05.2015 kl. 16:12

Sänka Skepp

Eftersom så väldigt lite händer här inne på bloggen på sistone så tänkte jag publicera min tredjepris-novell här. Observera att ämnet är tungt; våld i en nära relation, så innehållet kan vara triggande om en upplevt det. Jag önskar att ingen skulle behöva uppleva det. Jag har det inte själv, och ville med min novell försöka förstå den utsattas situation. 

(notera att de skrivit fel i diplomet - dikter istället för novell)

Sänka Skepp

Tio skepp kvar. 

Han leder mig småleende fram till dörren till sin lägenhet. Vi har redan hånglat i trappuppgången en bra stund och han tryckte mig kraftigt mot väggen, med ena handen på min kjolklädda bakdel och den andra smekande min kind med knogarna. Hans hand är nu sval och fuktig, hans fingrar flätade hårt med mina.

Han är lite hårdhänt men det gillar jag. Jag har alltid föredragit lite hårdare tag.

Nio skepp kvar.

Första gången märker jag det knappt. Ett enkelt slag med handryggen mot käkbenet, över på mindre än en sekund. Orsaken är så bisarr, så enkel, så onödig, något om att jag inte meddelat att jag skulle arbeta övertid, han var ju orolig, så orolig. Under en bråkdel av en sekund bränner det till, sen är det över, inget farligt. En lång kram och ett förlåt, det var verkligen inte meningen, han var bara orolig, så orolig. Ett misstag, säger han.

Jag förlät honom, för det var ju bara den gången.

Åtta skepp kvar.

Andra gången kan jag nästan förutse innan det händer. Sekunden innan han lyfter sin hand kan jag se den, känna den, och jag minns ljudet som kommer ur mig bråkdelen innan det sker. Som ett skrämt djur innan strålkastarna från bilen lyser upp dess paralyserade ansikte.

Sju skepp kvar.

Du är så himla klumpig.

Jag är så himla klumpig.

Du ramlade i trappan.

Jag ramlade i trappan.

Du gick in i en glasdörr.

Jag gick in i en glasdörr.

Du såg inte dig för.

Jag såg inte mig för.

Det är ingen fara.

Det är ingen fara.

Sex skepp kvar.

Jag springer så fort jag kan i mina klackar. Hjärtat hamrar i bröstet i takt med skorna klapprande klipp klapp klipp klapp mot kullerstenarna och det är bara tre kvarter kvar.

Det var mitt i en konversation om ansiktsrengöring som jag plötsligt insåg, med ett pang, som från ett pistolskott eller från senaste onsdag, att jag inte diskade grötkastrullen i morse. Jag var redan sen då jag spillde mjölk på bordet (bara bordet tack och lov inte mattan eller tidningen) och fick ett brådskande samtal, och jag glömde diska grötkastrullen.

Nyckeln darrar i låset, jag vrider om; det vrider sig i bröstet.

Men redan då jag skjuter upp dörren de första millimetrarna vet jag inombords att han inte är hemma. Jag har hunnit före honom. Den odiskade kastrullen står på diskbänken och ser oskyldig ut i all sin skyldighet, och han är inte hemma.

Jag sjunker ihop på köksmattan av lättnad.

Fem skepp kvar.

”Den med gult pigment kan användas för att till exempel täcka över blåmärken.”

Jag är tio minuter sen men står fortfarande framför badrumsspegeln och smörjer, duttar, pudrar och torkar av, smörjer, duttar, pudrar och torkar av, cirkulära rörelser, försiktigt med pekfingret. Men spåret av den senaste gången han rörde vid mig lyser fortfarande runt ögat.

I modetidningen har jag läst vilken foundation som kan användas för att dölja blå ringar under ögonen, för att osynliggöra de fina linjerna kring munnen och de röda partierna vid näsvingen, och vilken nyans som bäst täcker över blåmärken. Det är den med gult pigment, som jag måste köpa mer av imorgon.

Fyra skepp kvar.

Han älskar inte med mig längre. Jag älskar inte honom längre.

Tre skepp kvar.

Mayday Mayday.

Vi spelade sänka skepp, mina syskon och jag. Mormor och morfar hade en gammal uppsättning på landet – ett blått bräde och ett rött, jag ville alltid ha det röda. Vi turades om, den som vann fick fortsätta till nästa rond. Alla pinnar fanns kvar för vi städade omsorgsfullt efter oss, ofta flera timmar efter att vi börjat spela. När jag var liten och precis lärt mig reglerna tänkte jag aldrig på hur skeppen skulle ligga. Jag placerade bara ut dem på måfå i ett väldigt regelbundet mönster med jämna mellanrum mellan varje skepp. Förlorade alltid. Senare blev jag bättre på strategi och kunde placera två, tre – ibland, slugt nog, fyra – skepp bredvid varandra.

Jag lärde mig att tyda hur mina syskon spelade, jag lärde mig de matematiska formlerna för hur de placerade ut sina skepp – A-raden till höger, J-raden i mitten. Jag lärde mig att undvika vissa klara fällor. Jag förstod vad som krävdes för att komma ut segrande. De sista gångerna vi spelade vann jag alltid. Mina syskon tröttnade.

Två skepp kvar.

Det här är er kapten som talar. Var god sök er till närmaste nödutgång.

I handfatet är det rött. Det smakar järn i munnen och för första gången på alla dessa dagar, månader, år hör jag något hårt och kallt som klirrar när jag spottar. Jag undrar hur jag kommer att se ut på mötet imorgon, men jag ser inte upp i badrumsspegeln. Jag klarar inte av att möta min egen blick längre.

Jag sköljer rent handfatet och återvänder till sovrummet, till honom.

Ett skepp kvar.

Publicerad 16.05.2015 kl. 12:55

Majlistan


(vitsippa, från botanical.com)

Vad är ditt mål under maj månad?
Bli färdig med min kandidat. Helt klart viktigaste målet!

Vad kommer du vara beroende av?
Kaffe? Hehe

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad?
Det är ett sms från Finnkino med mina biobiljetter (såg Cinderella, fin!)

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig?
Nu de närmaste två veckorna ungefär kommer jag att försöka gå upp rätt tidigt (...), äta frukost, och sedan sätta mig med min uppsats. Har inlämning den 21a och behöver ungefär tre sidor text till.

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare?
Ja jag har ju varit på en prisutdelning och fått tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen! Det har aldrig hänt förut. Så. Himla. Glad. Och sen bli kandidat, såklart. 

Vilka låtar finns på din spellista för maj?
Har ingen spellista.

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden?
Stress, ångest och svullen mage, säger vi.

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden?
Sol, pussar och tid att läsa böcker! Fast det blir nog först i juni egentligen, beror på hur snabbt jag får uppsatsen klar.

Smider du redan planer inför sommaren?
Ja! Ska inleda sommarlovet med att gå till tandläkaren, haha. Sen ska jag på kryssning till Stockholm med Mikael, jobba på bibliotek, åka till Göteborg med mamma, min syster och Mikael på en orienteringsresa (samt för att äta vegansk pizza), läsa, skriva och eventuellt boka tatueringstid. Har hittat ett par tatuerare som jag tror kan göra min nästa idé rättvisa, men har ännu kanske bara 60% av en idé så blir till ett senare skede.

Bästa drycken i maj!
Vitt vin och ingefärsöl. Har tre olika sorter i kylen nu som jag ska provsmaka och se vilken jag tycker bäst om. 

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden?
Åh, allt superfint beröm jag fått för min novell. Så rörd blir jag.

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut?
"Din kandidatuppsats är godkänd!"

Publicerad 08.05.2015 kl. 18:25

Monthly Makers 4/12: Tändstickor (och att leva med sitt misslyckande)Hade jättesvårt att komma på något denna månad - inte underligt då jag själv försvårat till allt ytterligare genom att ha boktema på mina alster. Funderade på att bygga en iron throne (från Game of Thrones), men alltså nej. Redan denna ganska fula Mockingjay var svår och petig att få fram och blev inte riktigt som jag tänkte mig... numera ligger den i soporna. Klantade ju till detta ännu mer genom att limma skapelsen på ett vanligt papper och inte kartong eller så, så ja... men, friskt vågat, hälften vunnet? Skam den som ger sig? 

I alla fall, en liten Mockingjay från The Hunger Games blev det denna gång. Åtminstone ser den lite okej ut på foto.
Publicerad 08.05.2015 kl. 18:00

Filmerna jag såg i mars+
++++


Horns (2013)

Ung killes flickvän har mördats, han blir huvudmisstänkt men svär att han inte gjort något (trots att han inte minns vad han gjorde den kvällen, heller). Men så en dag vaknar han upp med horn i pannan. Vadan detta? Väldigt konstig humor inte alls i min smak. Daniel Radcliffes amerikanska accent får ett plus.+++++

Whiplash (2014)

Maskulinitet, makt och musik. Fantastiska skådespelarinsatser. Sitter på helspänn så gott som hela filmen; blir exalterad och frustrerad om vartannat. En väldigt bra film, främst tack vare Simmons och Teller, samt känslan filmen gav - uppjagande, hjärtklappning. En femma (9 av 10 på Imdb) och jag har aldrig varit särskilt förtjust i jazz.+++++

Fat, Sick and Nearly Dead 2 (2014)

Ungefär samma stuk som ettan, något sämre. Uppföljaren till vad som första filmen om juice-cleanse och vikten av att äta frukt och grönt.+++++

Labor Day (2013)

En deprimerad mamma och hennes tonårige son finner sig plötsligt som gisslan i sitt eget hem. Detaljrik och välspelad. Kate Winslet och Josh Brolin fungerar bra ihop. +++++

Easy A (2010)

Emma Stone spelar en tjej som blir slut-shamead efter att ha ljugit om att hon haft sex med en person, sen bestämmer hon sig för att leva upp till sitt rykte istället för att skämmas, och ljuger lite mer. Intressant premiss för en film, men inte så bra utförd. Andra halvan mycket bättre än första. Älskar Patricia Clarkson, önskar filmen handlade om henne som fabulös mamma istället.+++++

Junebug (2005)

Kulturkrock mellan den välbärgade kvinnan från storstaden och hennes mans familj från landsbygden i södern. Bedårande Amy Adams som nominerades för bästa kvinnliga biroll för rollen som den lite tossiga och gravida Ashley. +++++

Nymphomaniac: Vol. I (2013)

Handlar om sex, framställer sex explicit och i olika sammanhang (dock väldigt vitt och hetero) men handlar filmen egentligen om sex? Del ett av två av den avslutande filmen i von Triers depressions-trilogi och det är väl just detta som är främst i fokus i även denna film: depression, och olika sätt att bedöva ångesten. En slags längtan efter närhet utan ansvar. Välgjord, välspelad, välskrivet manus. von Trier är ganska tudelad för mig, Antichrist är för mig en etta enbart på grund av att den är så ångestfylld och obehaglig, medan Melancholia är en femma. +++++

The Lincoln Lawyer (2011)

Ung, rik man häktas för brutal misshandel, men är han skyldig? McConaughey spelar försvarsadvokat. Spännande men inte så mycket mer än så.


+++++

Still Alice (2014) (bio)

Handlar om professorn i lingvistik och hennes insjuknande i Alzheimers sjukdom. Julianne Moore är hela filmen; hon spelar extremt bra och syns i så gott som varje filmsekvens, tydligt gjord till filmens mittpunkt. Väldigt berörande och varm filmupplevelse trots det sorgliga temat.  +++++

Inherent Vice (2014) (bio)

Den handlar om... ja, vad? Någon har försvunnit, någon är död, någon är misstänkt och så rullar det på. Vad är verkligt, vad är dröm? Väldigt förvirrande handling men visuellt sett mycket tilltalande, stundvis rolig och bra skådespelarinsatser. +++++

Fifty Shades of Grey (2015)

Kan ju inte säga att jag noggrant följde med i denna, men missade nog inget väsentligt (började städa hela lägenheten samtidigt...). Visst, skådespelarna är duktiga och filmen snyggt filmad, men den så kallade romantiken är så unken och sexet så tråkigt och ingen kemi mellan huvudpersonerna att det inte bättre kan bli än en etta.

Omsåg även:

+++++Divergent (2014)

Bra action (bättre film än bok) med min älskade Shailene. +++++

Fucking Åmål (1998)

Alltså, älskar ju denna så himla mycket. 

Publicerad 04.05.2015 kl. 14:30

Det är vår!

Hejsan. Här har det ekat tomt ett litet tag igen. Är mitt uppe i mitt kandidatuppsatsskrivande. Ungefär hälften kvar nu och jag förstår inte riktigt hur jag ska få till det - men å andra sidan förstår jag inte riktigt heller hur de första 6000 orden uppenbarat sig. Funderar och analyserar, går tillbaka och raderar, bläddrar lite hipp som happ i böcker efter passande citat och hänvisningar, suckar och lägger mig under täcket för en tupplur.Går ut i vårsolen gör jag också. Fast inte idag, idag är det regn och huvudvärk och Downton Abbey-maraton. 

Publicerad 17.04.2015 kl. 16:36

Monthly Makers 3/12: Lera

Bättre sent än aldrig, eller hur?

Jag hade lite större planer för detta projekt, men både ekonomin och annan allmän stress begränsade utförandet. Jag hade tänkt skapa samma slags skulptur i någon slags lera som kunde formas lätt, torkas och målas, men en dag hemma i föräldrahemmet insåg jag att vi kanske hade någon väldigt, väldigt gammal gips kvar i skåpet - och lo and behold, det hade vi. Säkert tio år gammal, men det funkade.Iorek Byrnison (med något förstorade öron för att björneffekten skulle gå fram...) med Lyra Bealcqua på ryggen, ur The Golden Compass (eller Northern Lights), första boken i His Dark Materials-serien. Har bara läst denna första del men vill läsa de andra så snart jag kan. 

Publicerad 04.04.2015 kl. 22:28

Film- och serielistanBästa film:
Thelma & Louise
Bästa tv-serie: Just nu tycker jag Big Love, såg klart den för andra gången och grät grät grät.
Favoritregissör: Svårt. Kanske Paul Thomas Anderson trots tre timmar långa filmer.
Favoritskådespelare: Meryl Streep!
TV-serier jag följer: Det mesta är ju typ slut som jag ser, då jag föredrar att kolla serier i ett streck. Såg klart True Detective igår och gillade det! Nu följer jag The Bletchley Circle, så himla spännande och så himla bra storyline. Handlar om en grupp kvinnor som löser mord i London på 50-talet. Sen ska jag se klart Parks and Recreation snart och American Horror Story Freakshow.Komediserie: Parks and Recreation, speciellt då Chris och Ann ännu var med. Big Bang Theory ibland. Och Friends också, de första säsongerna. Och My Family, en riktig guilty pleasure! Älskar Zoë Wanamaker.
Mest romantiska filmscen: Har så svårt för denna fråga för finner nog en massa grejer romantiska men glömmer liksom bort? Men vi tar väl den här klassikern hehe. 
Bästa Skräckfilm: The Babadook, Cabin in the Woods och The Ring.
Min favoritfilm när jag var liten: Matilda, Den oändliga historien och en tjeckisk film som heter Čarodějky z předměstí som pappa spelat in på video. Handlar om två flickor som hittar en bok med massa recept i, och det visar sig vara magi!
Hetaste skådis: Sååå många. Marilyn Monroe, Paul Newman, Amy Adams, Lupita Nyong'o, Jennifer Lawrence, Shailene Woodley, Rita Hayworth, Benedict Cumberbatch, Simon Baker och så vidare.
Bästa filmdjur: Haha what. Beethoven-hunden säger jag då :)
Bästa tecknade film: Frozen.
Bästa Disney-film: Ja, se ovan då... och Svärdet i stenen, Mulan och Bambi.
Bästa filmscen: Slutet på Death Proof.
Bästa scen i en TV-serie: Den långa kameratagningen i avsnitt fyra av True Detective var jättenygg. Slutet på Big Love. Och i säsong fem av Desperate Housewives, med Susan, Mike, Dave Matthews och M. J. Grät så mycket att min pojkvän blev orolig, haha.
Bästa TV-serien i år: Året har ju knappt börjat så vet inte vad som finns!
Film crush: Sir Anthony Hopkins som Hannibal? Skoja. Vet inte... 
TV serie crush: Ser Jorah.
Om jag skrev en film: Skulle den handla om kvinnor som störtar patriarkatet. 
Favoritgenre: Drama.
Film du ser framemot: Har maaaassor på min IMDB-watchlist, men för tillfället The Lady in the Van. Maggie Smith som ettrig uteliggarkvinna, kan ju bara bli bra. Bästa kärlekspar: Ana och Christan Grey. BA SKOJA. Adele och Emma i La vie d'Adèle.
Bästa film i år: Tar de filmer jag sett första gången i år som jag gett en fyra eller femma i betyg, oavsett vilket år de kommit ut. Mockingjay part 1, After Lucia, Big Eyes, Earthlings, The Babadook, The Imitation Game.
Vem skulle spela dig: Oj vad svårt. Maggie Gyllenhaal, gillar henne.
Vem skulle va din motspelare: Att få spela i en film med Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Benedict Cumberbatch och J.K. Simmons hade ju varit beyond festligt!Första filmcrush: Ehhhh Atreyu??!??!
Film-soundtrack: Älskar musiken i Thelma och Louise, ihop med långa bilfärder, solnedgångar och female power.
Tv-serie-soundtrack: Big Love! Musiken i bakgrunden var perfekt, och alltid bra låtval i slutet.

Publicerad 05.03.2015 kl. 13:30

Filmerna jag såg i februari+++
++

Maps to the Stars (2014)

Livet (och döden), pengar, ångest och knark i Hollywood(mar)drömmen. Satirisk och fylld med svart humor. Ville verkligen tycka om denna mer, men kände rätt snabbt att det inte skulle bli mer än en trea. Älskar Julianne Moores rollprestation.+++++

Before I Go to Sleep (2014)

En kvinna vaknar varje morgon utan något minne av vad som hänt i hennes liv sedan hon var kring tjugo, till följd av en olycka. Hennes man får varje dag återberätta hela deras liv tillsammans för henne. Men vad var det som hände? Snart börjar sanningen nystas upp. Kuslig och rätt oförutsägbar, duktig Nicole Kidman och Colin Firth.+++++

Earthlings (2005)

En ocensurerad inblick i djurindustrin - mat, kläder, husdjur, djurtester. Hemsk och vidrig och fruktansvärd, men måste ju ses av hela världen egentligen. En sällsynt femma för vill aldrig se denna igen, men den kan inte få något annat betyg heller. Är numera så gott som helvegan - inte bara tack vare filmen dock, har funderat på det ett bra tag. Make the connection.+++++

The Babadook (2014)

Kanske den bästa skräckfilmen jag någonsin sett! Som Sonny Bunch skriver: "Just keep in mind that you're witnessing something far more terrifying than a spook or a spirit." OBS! Googla ej citatet om ni inte sett filmen, artikeln kan vara avslöjande. +++++

The Imitation Game (2014) (bio)

Om Alan Turing som knäckte hemliga nazikoder under andra världskriget. Överraskande bra. Gillade deras infallsvinkel (person som avviker från normen gör smart grej framför vit man gör smart grej). Benedict och Keira är suveräna. +++++

The Theory of Everything (2014)

Filmen om Stephen Hawking och hans förhållande med hustrun Jane. Varm och visuellt tilltalande (älskarrrrrr England), och riktigt bra Eddie Redmayne, men annars något händelselös. Man vet liksom vad som ska hända och hur det ska sluta.+++++

White Bird in a Blizzard (2014)

Kat är 17 år när hennes mamma försvinner spårlöst. Samtidigt börjar hennes sexuella uppvaknande. Tyckte om skådespeleriet och fotot men manuset var knäppt och kändes inte alls 80/90-tal (filmen utspelar sig mellan 1988-1991). Intressant intrig, men drog inte in mig förrän på slutet, som också tappade något. Fanns mycket de hade kunnat gå in på mer som lämnades lite för ytligt; mor/dotter-förhållande, utåtriktad kvinnlig sexualitet, ångest inom parförhållanden etc. Shailene Woodley är dock bra, gillar henne. 

Omsåg även:+++++

August: Osage County (2013)

En favorit. Älskar dysfunktionella familjedramer och rikt med karaktärer med djup. Middagsscenen (den med alla samlade, på bilden) är utsökt. Julia Roberts, Meryl Streep och Margo Martindale levererar. 

Publicerad 01.03.2015 kl. 13:54

Montly Makers 2/12: Återbruk

Denna månad var något besvärlig, kanske förvånande nog. Flyttade till Lund den 2 februari och hade bara med mig det nödvändiga - kläder, kläder, kläder, lite matvaror och min älskade Crookshanks-mjukis (numer rätt och slätt Cruxi) som jag köpte på Harry Potter Studios i maj förra året. Så med andra ord en begränsad mängd konstmaterial. Däremot återvinner man ju ständigt medan man lever och äter; burkar, kapsyler, plastdelar, kartong och så vidare.Månadens värd: Inspirami
Tema: Återbruk
Personligt tema: Trollvinter av Tove Jansson

Tadaa! Ett vinterlandskap à la Mumindalen. En gammal burk som tidigare innehöll saltgurka i skivor, toapapper (hade ej bomull), en kotte och två kvistar hittade på marken. Inga träd kom till skada under skapandet av detta alster. Mårran ritade jag alldeles själv. Behövde dock köpa lim inför detta för hade inte det heller, men kan ju vara en bra grej att ha framöver. Ser fram emot nästa tema! Då är jag i Finland och har möjlighet för mer materialanvändning. 

Kom på bästa sättet att få bort etiketten på glasburk också, så om ni haft problem med det: lägg helt enkelt burken i en större bunke med hett vatten i och låt den ligga där ett tag, så löses limmet upp (burken behöver också fyllas med vatten så den inte flyter upp). Sen äre bara att dra bort pappret, lätt som en plätt. Gick iaf bättre såhär än att hålla på och riva i etiketten under rinnande vatten.

Publicerad 28.02.2015 kl. 12:29Julia, Helsinki.
I like books, cats, witchcraft and Kate Bush.

 

Currently reading


5. Amazing!
4. Really good
3. Good
2. Okay
1. Bad 

 

 Read the Printed Word!

Read in 2016

11. Red Queen
10. Fangirl
9. A
8. The Shock of the Fall
7. The Yellow Wall-Paper
6. Fearless 
5. Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek
4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
3. Flickvännen
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets
1. Harry Potter and the Philosopher's Stone

Kategorier

Senaste kommentarer