Monthly Makers 5/12: MagiJessicas tema skilde sig lite från de tidigare månadernas, då hon valde att använda ett mer fritt tema istället för en teknik eller ett material. Roligt! Hon hoppades på väldigt mycket Harry Potter - det gjorde jag med. Synd bara att jag använde Harry Potter-temat redan under januari. Jag funderade faktiskt på att skapa något med Potter-tema även denna månad, men jag känner att jag vill ha olika böcker varje gång. Som ni kanske minns har jag själv valt att ha boktema på varje konstverk jag skapar detta år. 

Denna månads bokval föll alltså på The Magicians av Lev Grossman. Läste den för några år sedan, 2008 tror jag. Inte läst uppföljarna men ska nog göra det! Tycker dock att boken var ganska förvirrande, men ska läsa om den och se hur det känns. I min målning (akryl på duk, ca. 21 x 29 cm) har jag gjort en parafras på René Magrittes målning Människosonen (1964). I The Magicians figurerar en karaktär vid namnet The Beast (som även min tavla heter), en mycket kuslig person i kostym med en kvist framför ansiktet. Troligtvis är det från denna Magritte-målning som även Grossman tagit sin inspiration.

Originalmålningen:


(bild från renemagritte.org)

Dock är min målning inte klar än. Ska ännu fixa till kostymen (han blev lite väl klenaxlad för att vara ett monster) och gräsmattan samt göra något åt själva skolbyggnaden. Har skrivit klart min kandidat nu dock - lämnade in slutgiltig version imorse (!) så finns mer tid för konst och kreativitet nu. Men bara denna påbörjan på målningen har tagit ett bra mycket längre tag än jag trodde! Målning = besvärligt. Och mina fingrar skakar något enormt, märkte jag. Men det var kul också! Helt klart ett av mina favortsätt att skapa.

29.05.2015 kl. 17:37

Filmerna jag såg i april

Såg mest om filmer i april, de fyra nya jag såg var alla rätt så värdelösa.+++++

The Other Woman (2014)

Handlar om Cameron Diaz som dejtar Jamie Lannister och sen upptäcker att han är gift med en ganska jobbig Leslie Mann. Sen kommer även Kate Upton (som ju dock är bedårande) in i bilden. Så otroligt smaklös, obehaglig, icke-rolig och värdelös film.+++++

Let Me In (2010)

Owen är mobbad i skolan och en dag träffar han den något besynnerliga Abby. Nja. Vissa snygga effekter, men på många ställen känns det som att de försökt för mycket. Den svenska versionen är betydligt bättre.+++++

Side Effects (2013)

Emilys man Martin kommer ut från fängelset efter tre år, vilket borde vara en fin händelse. Men Emily börjar må allt sämre och uppsöker en läkare. Hon får en ny antidepressiv medicin utskriven, vilket leder till att något plötsligt inträffar som ställer allting på sin ända. Sjukt spännande ända fram till slutet, som drar ner filmen något enormt. +++++

Touch of Evil (1958)

Jag kommer bara säga det rakt ut: jag har svårt för svartvita filmer, och gamla filmer överlag. Filmer äldre än låt oss säga 1990. There I said it. Den här filmen hade säkert varit superintressant om den gjorts idag, i färg, med dagens filmgrepp och skådespelartekniker. Svartvitt ger mig huvudvärk pga sitter och funderar vilken färg allt är, hur det såg ut på den tiden, och försöker föreställa mig att dessa människor gick omkring i en värld precis som vår men det är svårt, hence the huvudvärk. Nåja den här var ju spännande i alla fall.

Omsåg även:

Whiplash (2014) +++++
21 Jump Street (2012) +++++
22 Jump Street (2014) +++++
Después de Lucía (2012) +++++
Charlie's Angels: Full Throttle (2003) +++++
Charlie's Angels (2000) +++++
Identity (2003) +++++
Stepford Wives (2004) +++++
The Babadook (2014) +++++

21.05.2015 kl. 17:10

Om inlämning


(bild från sprypoint)

Så var det gjort. Imorse, klockan 5:25 för att vara exakt, skickade jag in min klara kandidatuppsats till min handledare. Nu skall hon läsa igenom den och förhoppningsvis ok:a den för slutgiltig inlämning som är den 29 maj (samma dag som jag och min käraste firar tre år, för övrigt). Om den ännu behöver justeras lite så handlar det bara om småsaker, förhoppningsvis.

Nu kan jag i alla fall pusta ut och äntligen ägna mig åt det jag ändå trivs bäst med - skönlitteratur. Hejdå, akademin!

21.05.2015 kl. 16:12

Sänka Skepp

Eftersom så väldigt lite händer här inne på bloggen på sistone så tänkte jag publicera min tredjepris-novell här. Observera att ämnet är tungt; våld i en nära relation, så innehållet kan vara triggande om en upplevt det. Jag önskar att ingen skulle behöva uppleva det. Jag har det inte själv, och ville med min novell försöka förstå den utsattas situation. 

(notera att de skrivit fel i diplomet - dikter istället för novell)

Sänka Skepp

Tio skepp kvar. 

Han leder mig småleende fram till dörren till sin lägenhet. Vi har redan hånglat i trappuppgången en bra stund och han tryckte mig kraftigt mot väggen, med ena handen på min kjolklädda bakdel och den andra smekande min kind med knogarna. Hans hand är nu sval och fuktig, hans fingrar flätade hårt med mina.

Han är lite hårdhänt men det gillar jag. Jag har alltid föredragit lite hårdare tag.

Nio skepp kvar.

Första gången märker jag det knappt. Ett enkelt slag med handryggen mot käkbenet, över på mindre än en sekund. Orsaken är så bisarr, så enkel, så onödig, något om att jag inte meddelat att jag skulle arbeta övertid, han var ju orolig, så orolig. Under en bråkdel av en sekund bränner det till, sen är det över, inget farligt. En lång kram och ett förlåt, det var verkligen inte meningen, han var bara orolig, så orolig. Ett misstag, säger han.

Jag förlät honom, för det var ju bara den gången.

Åtta skepp kvar.

Andra gången kan jag nästan förutse innan det händer. Sekunden innan han lyfter sin hand kan jag se den, känna den, och jag minns ljudet som kommer ur mig bråkdelen innan det sker. Som ett skrämt djur innan strålkastarna från bilen lyser upp dess paralyserade ansikte.

Sju skepp kvar.

Du är så himla klumpig.

Jag är så himla klumpig.

Du ramlade i trappan.

Jag ramlade i trappan.

Du gick in i en glasdörr.

Jag gick in i en glasdörr.

Du såg inte dig för.

Jag såg inte mig för.

Det är ingen fara.

Det är ingen fara.

Sex skepp kvar.

Jag springer så fort jag kan i mina klackar. Hjärtat hamrar i bröstet i takt med skorna klapprande klipp klapp klipp klapp mot kullerstenarna och det är bara tre kvarter kvar.

Det var mitt i en konversation om ansiktsrengöring som jag plötsligt insåg, med ett pang, som från ett pistolskott eller från senaste onsdag, att jag inte diskade grötkastrullen i morse. Jag var redan sen då jag spillde mjölk på bordet (bara bordet tack och lov inte mattan eller tidningen) och fick ett brådskande samtal, och jag glömde diska grötkastrullen.

Nyckeln darrar i låset, jag vrider om; det vrider sig i bröstet.

Men redan då jag skjuter upp dörren de första millimetrarna vet jag inombords att han inte är hemma. Jag har hunnit före honom. Den odiskade kastrullen står på diskbänken och ser oskyldig ut i all sin skyldighet, och han är inte hemma.

Jag sjunker ihop på köksmattan av lättnad.

Fem skepp kvar.

”Den med gult pigment kan användas för att till exempel täcka över blåmärken.”

Jag är tio minuter sen men står fortfarande framför badrumsspegeln och smörjer, duttar, pudrar och torkar av, smörjer, duttar, pudrar och torkar av, cirkulära rörelser, försiktigt med pekfingret. Men spåret av den senaste gången han rörde vid mig lyser fortfarande runt ögat.

I modetidningen har jag läst vilken foundation som kan användas för att dölja blå ringar under ögonen, för att osynliggöra de fina linjerna kring munnen och de röda partierna vid näsvingen, och vilken nyans som bäst täcker över blåmärken. Det är den med gult pigment, som jag måste köpa mer av imorgon.

Fyra skepp kvar.

Han älskar inte med mig längre. Jag älskar inte honom längre.

Tre skepp kvar.

Mayday Mayday.

Vi spelade sänka skepp, mina syskon och jag. Mormor och morfar hade en gammal uppsättning på landet – ett blått bräde och ett rött, jag ville alltid ha det röda. Vi turades om, den som vann fick fortsätta till nästa rond. Alla pinnar fanns kvar för vi städade omsorgsfullt efter oss, ofta flera timmar efter att vi börjat spela. När jag var liten och precis lärt mig reglerna tänkte jag aldrig på hur skeppen skulle ligga. Jag placerade bara ut dem på måfå i ett väldigt regelbundet mönster med jämna mellanrum mellan varje skepp. Förlorade alltid. Senare blev jag bättre på strategi och kunde placera två, tre – ibland, slugt nog, fyra – skepp bredvid varandra.

Jag lärde mig att tyda hur mina syskon spelade, jag lärde mig de matematiska formlerna för hur de placerade ut sina skepp – A-raden till höger, J-raden i mitten. Jag lärde mig att undvika vissa klara fällor. Jag förstod vad som krävdes för att komma ut segrande. De sista gångerna vi spelade vann jag alltid. Mina syskon tröttnade.

Två skepp kvar.

Det här är er kapten som talar. Var god sök er till närmaste nödutgång.

I handfatet är det rött. Det smakar järn i munnen och för första gången på alla dessa dagar, månader, år hör jag något hårt och kallt som klirrar när jag spottar. Jag undrar hur jag kommer att se ut på mötet imorgon, men jag ser inte upp i badrumsspegeln. Jag klarar inte av att möta min egen blick längre.

Jag sköljer rent handfatet och återvänder till sovrummet, till honom.

Ett skepp kvar.

16.05.2015 kl. 12:55

Majlistan


(vitsippa, från botanical.com)

Vad är ditt mål under maj månad?
Bli färdig med min kandidat. Helt klart viktigaste målet!

Vad kommer du vara beroende av?
Kaffe? Hehe

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad?
Det är ett sms från Finnkino med mina biobiljetter (såg Cinderella, fin!)

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig?
Nu de närmaste två veckorna ungefär kommer jag att försöka gå upp rätt tidigt (...), äta frukost, och sedan sätta mig med min uppsats. Har inlämning den 21a och behöver ungefär tre sidor text till.

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare?
Ja jag har ju varit på en prisutdelning och fått tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen! Det har aldrig hänt förut. Så. Himla. Glad. Och sen bli kandidat, såklart. 

Vilka låtar finns på din spellista för maj?
Har ingen spellista.

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden?
Stress, ångest och svullen mage, säger vi.

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden?
Sol, pussar och tid att läsa böcker! Fast det blir nog först i juni egentligen, beror på hur snabbt jag får uppsatsen klar.

Smider du redan planer inför sommaren?
Ja! Ska inleda sommarlovet med att gå till tandläkaren, haha. Sen ska jag på kryssning till Stockholm med Mikael, jobba på bibliotek, åka till Göteborg med mamma, min syster och Mikael på en orienteringsresa (samt för att äta vegansk pizza), läsa, skriva och eventuellt boka tatueringstid. Har hittat ett par tatuerare som jag tror kan göra min nästa idé rättvisa, men har ännu kanske bara 60% av en idé så blir till ett senare skede.

Bästa drycken i maj!
Vitt vin och ingefärsöl. Har tre olika sorter i kylen nu som jag ska provsmaka och se vilken jag tycker bäst om. 

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden?
Åh, allt superfint beröm jag fått för min novell. Så rörd blir jag.

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut?
"Din kandidatuppsats är godkänd!"

08.05.2015 kl. 18:25

Monthly Makers 4/12: Tändstickor (och att leva med sitt misslyckande)Hade jättesvårt att komma på något denna månad - inte underligt då jag själv försvårat till allt ytterligare genom att ha boktema på mina alster. Funderade på att bygga en iron throne (från Game of Thrones), men alltså nej. Redan denna ganska fula Mockingjay var svår och petig att få fram och blev inte riktigt som jag tänkte mig... numera ligger den i soporna. Klantade ju till detta ännu mer genom att limma skapelsen på ett vanligt papper och inte kartong eller så, så ja... men, friskt vågat, hälften vunnet? Skam den som ger sig? 

I alla fall, en liten Mockingjay från The Hunger Games blev det denna gång. Åtminstone ser den lite okej ut på foto.
08.05.2015 kl. 18:00

Filmerna jag såg i mars+
++++


Horns (2013)

Ung killes flickvän har mördats, han blir huvudmisstänkt men svär att han inte gjort något (trots att han inte minns vad han gjorde den kvällen, heller). Men så en dag vaknar han upp med horn i pannan. Vadan detta? Väldigt konstig humor inte alls i min smak. Daniel Radcliffes amerikanska accent får ett plus.+++++

Whiplash (2014)

Maskulinitet, makt och musik. Fantastiska skådespelarinsatser. Sitter på helspänn så gott som hela filmen; blir exalterad och frustrerad om vartannat. En väldigt bra film, främst tack vare Simmons och Teller, samt känslan filmen gav - uppjagande, hjärtklappning. En femma (9 av 10 på Imdb) och jag har aldrig varit särskilt förtjust i jazz.+++++

Fat, Sick and Nearly Dead 2 (2014)

Ungefär samma stuk som ettan, något sämre. Uppföljaren till vad som första filmen om juice-cleanse och vikten av att äta frukt och grönt.+++++

Labor Day (2013)

En deprimerad mamma och hennes tonårige son finner sig plötsligt som gisslan i sitt eget hem. Detaljrik och välspelad. Kate Winslet och Josh Brolin fungerar bra ihop. +++++

Easy A (2010)

Emma Stone spelar en tjej som blir slut-shamead efter att ha ljugit om att hon haft sex med en person, sen bestämmer hon sig för att leva upp till sitt rykte istället för att skämmas, och ljuger lite mer. Intressant premiss för en film, men inte så bra utförd. Andra halvan mycket bättre än första. Älskar Patricia Clarkson, önskar filmen handlade om henne som fabulös mamma istället.+++++

Junebug (2005)

Kulturkrock mellan den välbärgade kvinnan från storstaden och hennes mans familj från landsbygden i södern. Bedårande Amy Adams som nominerades för bästa kvinnliga biroll för rollen som den lite tossiga och gravida Ashley. +++++

Nymphomaniac: Vol. I (2013)

Handlar om sex, framställer sex explicit och i olika sammanhang (dock väldigt vitt och hetero) men handlar filmen egentligen om sex? Del ett av två av den avslutande filmen i von Triers depressions-trilogi och det är väl just detta som är främst i fokus i även denna film: depression, och olika sätt att bedöva ångesten. En slags längtan efter närhet utan ansvar. Välgjord, välspelad, välskrivet manus. von Trier är ganska tudelad för mig, Antichrist är för mig en etta enbart på grund av att den är så ångestfylld och obehaglig, medan Melancholia är en femma. +++++

The Lincoln Lawyer (2011)

Ung, rik man häktas för brutal misshandel, men är han skyldig? McConaughey spelar försvarsadvokat. Spännande men inte så mycket mer än så.


+++++

Still Alice (2014) (bio)

Handlar om professorn i lingvistik och hennes insjuknande i Alzheimers sjukdom. Julianne Moore är hela filmen; hon spelar extremt bra och syns i så gott som varje filmsekvens, tydligt gjord till filmens mittpunkt. Väldigt berörande och varm filmupplevelse trots det sorgliga temat.  +++++

Inherent Vice (2014) (bio)

Den handlar om... ja, vad? Någon har försvunnit, någon är död, någon är misstänkt och så rullar det på. Vad är verkligt, vad är dröm? Väldigt förvirrande handling men visuellt sett mycket tilltalande, stundvis rolig och bra skådespelarinsatser. +++++

Fifty Shades of Grey (2015)

Kan ju inte säga att jag noggrant följde med i denna, men missade nog inget väsentligt (började städa hela lägenheten samtidigt...). Visst, skådespelarna är duktiga och filmen snyggt filmad, men den så kallade romantiken är så unken och sexet så tråkigt och ingen kemi mellan huvudpersonerna att det inte bättre kan bli än en etta.

Omsåg även:

+++++Divergent (2014)

Bra action (bättre film än bok) med min älskade Shailene. +++++

Fucking Åmål (1998)

Alltså, älskar ju denna så himla mycket. 

04.05.2015 kl. 14:30

Det är vår!

Hejsan. Här har det ekat tomt ett litet tag igen. Är mitt uppe i mitt kandidatuppsatsskrivande. Ungefär hälften kvar nu och jag förstår inte riktigt hur jag ska få till det - men å andra sidan förstår jag inte riktigt heller hur de första 6000 orden uppenbarat sig. Funderar och analyserar, går tillbaka och raderar, bläddrar lite hipp som happ i böcker efter passande citat och hänvisningar, suckar och lägger mig under täcket för en tupplur.Går ut i vårsolen gör jag också. Fast inte idag, idag är det regn och huvudvärk och Downton Abbey-maraton. 

17.04.2015 kl. 16:36

Monthly Makers 3/12: Lera

Bättre sent än aldrig, eller hur?

Jag hade lite större planer för detta projekt, men både ekonomin och annan allmän stress begränsade utförandet. Jag hade tänkt skapa samma slags skulptur i någon slags lera som kunde formas lätt, torkas och målas, men en dag hemma i föräldrahemmet insåg jag att vi kanske hade någon väldigt, väldigt gammal gips kvar i skåpet - och lo and behold, det hade vi. Säkert tio år gammal, men det funkade.Iorek Byrnison (med något förstorade öron för att björneffekten skulle gå fram...) med Lyra Bealcqua på ryggen, ur The Golden Compass (eller Northern Lights), första boken i His Dark Materials-serien. Har bara läst denna första del men vill läsa de andra så snart jag kan. 

04.04.2015 kl. 22:28

Film- och serielistanBästa film:
Thelma & Louise
Bästa tv-serie: Just nu tycker jag Big Love, såg klart den för andra gången och grät grät grät.
Favoritregissör: Svårt. Kanske Paul Thomas Anderson trots tre timmar långa filmer.
Favoritskådespelare: Meryl Streep!
TV-serier jag följer: Det mesta är ju typ slut som jag ser, då jag föredrar att kolla serier i ett streck. Såg klart True Detective igår och gillade det! Nu följer jag The Bletchley Circle, så himla spännande och så himla bra storyline. Handlar om en grupp kvinnor som löser mord i London på 50-talet. Sen ska jag se klart Parks and Recreation snart och American Horror Story Freakshow.Komediserie: Parks and Recreation, speciellt då Chris och Ann ännu var med. Big Bang Theory ibland. Och Friends också, de första säsongerna. Och My Family, en riktig guilty pleasure! Älskar Zoë Wanamaker.
Mest romantiska filmscen: Har så svårt för denna fråga för finner nog en massa grejer romantiska men glömmer liksom bort? Men vi tar väl den här klassikern hehe. 
Bästa Skräckfilm: The Babadook, Cabin in the Woods och The Ring.
Min favoritfilm när jag var liten: Matilda, Den oändliga historien och en tjeckisk film som heter Čarodějky z předměstí som pappa spelat in på video. Handlar om två flickor som hittar en bok med massa recept i, och det visar sig vara magi!
Hetaste skådis: Sååå många. Marilyn Monroe, Paul Newman, Amy Adams, Lupita Nyong'o, Jennifer Lawrence, Shailene Woodley, Rita Hayworth, Benedict Cumberbatch, Simon Baker och så vidare.
Bästa filmdjur: Haha what. Beethoven-hunden säger jag då :)
Bästa tecknade film: Frozen.
Bästa Disney-film: Ja, se ovan då... och Svärdet i stenen, Mulan och Bambi.
Bästa filmscen: Slutet på Death Proof.
Bästa scen i en TV-serie: Den långa kameratagningen i avsnitt fyra av True Detective var jättenygg. Slutet på Big Love. Och i säsong fem av Desperate Housewives, med Susan, Mike, Dave Matthews och M. J. Grät så mycket att min pojkvän blev orolig, haha.
Bästa TV-serien i år: Året har ju knappt börjat så vet inte vad som finns!
Film crush: Sir Anthony Hopkins som Hannibal? Skoja. Vet inte... 
TV serie crush: Ser Jorah.
Om jag skrev en film: Skulle den handla om kvinnor som störtar patriarkatet. 
Favoritgenre: Drama.
Film du ser framemot: Har maaaassor på min IMDB-watchlist, men för tillfället The Lady in the Van. Maggie Smith som ettrig uteliggarkvinna, kan ju bara bli bra. Bästa kärlekspar: Ana och Christan Grey. BA SKOJA. Adele och Emma i La vie d'Adèle.
Bästa film i år: Tar de filmer jag sett första gången i år som jag gett en fyra eller femma i betyg, oavsett vilket år de kommit ut. Mockingjay part 1, After Lucia, Big Eyes, Earthlings, The Babadook, The Imitation Game.
Vem skulle spela dig: Oj vad svårt. Maggie Gyllenhaal, gillar henne.
Vem skulle va din motspelare: Att få spela i en film med Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Benedict Cumberbatch och J.K. Simmons hade ju varit beyond festligt!Första filmcrush: Ehhhh Atreyu??!??!
Film-soundtrack: Älskar musiken i Thelma och Louise, ihop med långa bilfärder, solnedgångar och female power.
Tv-serie-soundtrack: Big Love! Musiken i bakgrunden var perfekt, och alltid bra låtval i slutet.

05.03.2015 kl. 13:30Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer