There will always be a part of springVerkar vara populärt med nya tatueringar i höst. Vanessa skaffade pioner för ett tag sen, och nyligen tog Miilo en katt på sin arm. Och i förrgår var det min tur.

En vildros omringad av rosmarin och ormbunkar. De spretiga bladen är någon slags maskrosblad har jag bestämt mig för nu på efterhand också. Så det är som en liten skogspromenad på min arm, där en ros från ett vildrosträd ramlat ner i ogräset och förskönat omgivningen. Mycket bra symbolik om jag får säga det själv.

14.11.2014 kl. 14:18

Out of the Ashes - NaNoWriMo 2014


England, 2014

I år deltar jag för andra gången, första gången var 2013. Då gick det väldigt, väldigt dåligt, tror jag kom upp till bara ett par tusen ord. Den berättelsen är dock mitt nuvarande största romanprojekt hittills så det blev ju ändå till någonting. Men jag tog det väldigt seriöst och kände mig stressad över kvaliteten - två big no no's när det kommer till NaNoWriMo. Det var liksom inte kul att skriva. 

I år tar jag det mindre på allvar och skriver en Young Adult-berättelse med lite fantasyinslag med namnet Out of the Ashes (inspirerat från Sylvia Plaths Lady Lazarus). Det började som en idé jag fick redan i början av sommaren, och under en skrivarkurs i augusti skrev jag ner det första stycket, på engelska. Av någon anledningen har idén alltid varit på engelska och det känns väldigt naturligt för mig att skriva på det språket nu. Att skriva på svenska tycker jag är jättesvårt, finns knappt synonymer för någonting och allting låter fel. Kan bero på att jag läser främst på engelska numera. Idag har jag skrivit fyra sidor (mer än under hela förra årets NanNoWriMo!) och lite mer än man ska genomsnittligt skriva per dag för att hinna. Så det börjar åtminstone bra!

Mitt namn på NaNoWriMo är mountainsob, adda mig om ni vill! Och glad skrivarlycka!

01.11.2014 kl. 16:30

The Goldfinch (2013)


(Donna Tartt med sin bästsäljare, bild från BBC)

av Donna Tartt

Läst augusti - 21 oktober 

En över 700-sidig (864 sidor i pocketformat) odyssé, Dickensisk berättelse, ett äventyr, ett mästerverk. Dessa är ord som använts för att beskriva The Goldfinch. Young Adult, barnbok, osammanhängande och en besvikelse är också ord som använts för att beskriva den. De flesta, både läsare och kritiker, verkar dock tycka att den är fantastisk. Och både de som älskar och de som hatar är överens om en sak; Donna Tartt kan skriva.

Som hon själv sa i en intervju med Yle ett tag sedan; att läsa en bok enbart för handlingens skull är, för henne, poänglöst. Ungefär som att äta en påse chips. Du äter och äter, det är helt gott och så, men när påsen är slut är du på något sätt ändå lite otillfredsställd. Och jag, som någon som verkligen älskar chips främst före jag äter dem och under de tio första tuggorna, förstår precis vad hon menar. 

Det går inte att läsa The Goldfinch enbart för handlingens skull för handlingen sker ganska mycket i marginalerna. Det är detaljrikt så det förslår, grundliga beskrivningar av knark och möbler och våldsamheter och Stor Konst och skönhet. Ibland var jag hänförd och ville aldrig, aldrig sätta ner boken, att den aldrig skulle ta slut. Men ibland var jag utled, irriterad och önskade att Tartt bara kunde gå vidare.

Det är svårt att säga mer utan att avslöja för mycket. Jag tyckte om början, ogillade några hundra sidor här och där, älskade vissa delar och kände mig något besviken på de sista kanske fem sidorna. Men det har varit en upplevelse, en lång och utdragen sådan, men för det mesta positiv.

Om någon får ut något av den här "recensionen" så blir jag förvånad.

Well—I have to say I personally have never drawn such a sharp line between ‘good’ and ‘bad’ as you. For me: that line is often false. The two are never disconnected. One can’t exist without the other. As long as I am acting out of love, I feel I am doing best I know how. But you—wrapped up in judgment, always regretting the past, cursing yourself, blaming yourself, asking ‘what if,’ ‘what if.’ ‘Life is cruel.’ ‘I wish I had died instead of.’ Well—think about this. What if all your actions and choices, good or bad, make no difference to God? What if the pattern is pre-set? No no—hang on—this is a question worth struggling with. What if our badness and mistakes are the very thing that set our fate and bring us round to good? What if, for some of us, we can’t get there any other way?

4 av 5

22.10.2014 kl. 13:56

Snart, snart är jag klar

Något av det mest intressanta med att snart ha läst ut The Goldfinch (ungefär tjugo sidor kvar!) är att jag äntligen ska kunna ta åt mig av de oändligt många recensioner, diskussioner och även kritiska texter som skrivits om boken. Jag vågar aldrig läsa någonting innan jag läst själva boken i fråga, i rädsla att få förutfattade meningar eller till och med bli avslöjad något jag inte ville veta. Egentligen skulle jag föredra att läsa en bok utan att veta mer än en enda mening. Ung pojke är med om en tragisk händelse som långsamt förändrar hela hans tillvaro.
Inget mer än så. 

21.10.2014 kl. 12:04

Femlistan

Fem saker som gör en dag komplett
Krispigt, friskt solskensväder, god mat, en bra bok, katter och pussar.

Fem stjärnbilder du kan peka ut på himmelen
Kan bara stora och lilla Karlavagnen.

Fem konstigaste maträtter/livsmedel du har ätit
Haggis, gojibär, sniglar, cassavachips och margherita-pizza med pommes frites och bearnaisesås. Allt jättegott minus gojibären som smakade himla illa. 

Fem bra instagramkonton du följer
mountaintalk, arielealasko, howl_hemulen, 365masquerades och nala_cat

Fem mest hälsosamma sakerna du har i köket
Kokosolja, äpplen, glutenfritt mjöl, honung och cayennepeppar.

Fem mest ohälsosamma sakerna du har i köket
Hemlagad äppelpaj (med socker och smör... försöker använda slut sockret vi har), snabbnudlar, någon dl socker, Hellman's majonnäs och grenadine.

Fem saker du gör under mörka höstkvällar
Dricker te under filt, tittar på massa tv-serier, läser böcker, lagar mat tillsammans, går promenader och pussas. Det blev sex saker men det struntar jag blankt i!

Fem låtar som berättar något om dig
Kate Bush

Fem största ångestskaparna i ditt liv
Stress, resor, pengabrist, jobbiga människor och bilar.

Fem saker du är stolt över
Mitt läsintresse, mitt studieval, mitt utbyte i England, min matlagning och hur allmänt smart jag är #flawless

Fem guilty pleasures du har 
Alltid klä av mig när jag kommer hem, ostbågar, rödvin, tonårskultur på instagram och A$AP Rocky

Fem ord du tycker är riktigt fula 
Hipster, posse, kalja, stimuli och kökkig

Fem affärer du besöker oftast varje vecka 
Det blir jättetråkigt för handlar bara mat, men mina favoritaffärer är Ruohonjuuri, Akademen, Pocket Shop... Alko, haha jag vet inte. 

Fem dåliga vanor du har 
Är envis, skakar på ben när jag sitter och är uttråkad/stressad, äter för snabbt, köper frukost istället för att äta hemma pga prioriterar att sova, lämnar alldeles för många flikar uppe.

Fem otippade lukter/dofter du gillar 
Limefrukt, lök som steks i smör (inte olja), Britney Spears "Midnight Fantasy" och Taylor Swifts "Wonderstruck" (parfymer), stall och (kommer inte på mer) 

Fem saker du vill göra inom de närmaste 5 åren
Skriva klart min bok (vill ge ut den också men först måste den ju skrivas), bli färdig kandidat, skaffa två katter, påbörja en magister (eller ha ett trevligt och ekonomiskt hållbart jobb) och tatuera mig. 

08.10.2014 kl. 12:15

#4 Bokbloggsmaraton: Från A till Ö (och lite siffror)


Jag har också valt att skriva in varför jag valt att inkludera just den boken i listan. Med finns både böcker jag älskar, böcker jag avskyr och böcker jag ser fram emot. Har med flit undvikit böcker som börjar med "the", så fick bli ganska mycket svenskt också.

A - American Psycho
För att jag läst den två gånger på svenska och ska läsa den på engelska någon gång. Kuslig, rolig och väldigt skakande.

B - Blonde
För att det är Marilyn Monroe och hon är ett fenomen, på gott och ont.

C - Coraline
För att det är skräck, trygghet och katter. Och ett underbart språk.

D - Dark Places
För att det är Gillians Flynns bästa och en av mina favoriter.

E - Egalias Döttrar
För att verklighten inte är så långt ifrån detta.

F - Fittstim
För att jag var tretton och blev frälst.

G - Gräset är mörkare på andra sidan
För att finlanssvenska författare är väldigt underrepresenterade i min bokblogg.

H - Harry Potter and the Philosopher's Stone
För att den i princip räddade mitt liv.

I - Inferno
För att jag läste den på svenska i gymnasiet och sedan ritade upp ett eget inferno (vi fick det i uppgift). Har det kvar någonstans. 

J - Jane Eyre
För passionen.

K - Kafka på stranden
För att jag aldrig fastnat för Murakami. Endast läst honom på svenska - försökte på engelska en gång men det gick inte alls.

L - Lilla Stjärna
För att jag sträckläste den men numera minns väldigt lite.

M - Matilda
För att det är fantastiskt att få vara sig själv.

N - Never Let Me Go
För att vissa delar var bättre än andra och själva upplägget mycket kusligt, men inte alltför svårt att föreställa sig.

O - On Chesil Beach
För att vi ibland inte förstår varandra och inte kan kommunicera, och ibland leder det till att allt går fel.

P - Prins Charles känsla
För att feminism förmedlas bra genom serier.

Q - Quidditch Through the Ages
För att jag inte kan få nog av Harry Potter.

R - Rebell med frusna fötter
För att Johanna Nilsson gett ut en hel del redan. Vet dock inte riktigt vad jag tycker. 

S - Sofies värld
För att det är filosofi och väldigt meta.

T - True Grit
För att Donna Tartt var den perfekta uppläsaren.

U - Under det rosa täcket
För att det alltid behövs litteratur om feminism.

V - Vem ska trösta Knyttet?
För att Tove Jansson var och är fantastisk.

W - We Have Always Lived in the Castle
För att det är en absolut favorit.

X - Xena? X-Men?
För att det inte går att hitta tilltalande böcker som börjar på X.

Y - Yarden
För att gäsp och suck och stöööön och gnäll. 

Z - Zombie
För att jag inte är så insatt i Joyce Carol Oates, men denna låter rätt intressant.

Å - Århundradets kärlekssaga
För att jag förmodligen borde läsa denna.

Ä - Älskaren
För att jag inte direkt fastnade för den här, och nu mest minns det som en ganska vag, dammig, svettig och läppstifsfläckig dröm. 

Ö - Ögonen och andra spökhistorier
För att Yvonne Hoffman satte skräck i mig med denna samling då jag var liten.

0-999 - Fifty Shades of Grey
För att det må vara den sämsta boken genom tiderna, men den ger åtminstone upphov till en så tillfredställande mängd analys. 

08.10.2014 kl. 10:01

While I was still in Amsterdam, I dreamed about my mother for the first time in years.


(bild av Tiziana Cambarau)

Vilken bok ligger närmast dig där du sitter?
Egentligen min anteckningsbok jag har till jobbet, men i bokhyllan står Under det rosa täcket med pärmen vänd mot mig, så säger den.

Senaste boken du köpte?
Green Kitchen Travels
av David Frenkiel och Luise Vindahl. Beställde från adlibris på söndag, hoppas hoppas jag kan hämta ut den imorgon!

Senaste boken du lånade?
Kroppspanik
av Julia Skott, från biblioteket. Rätt intressant men är inte så sugen på faktaböcker just nu. Om det inte är Bea Uusmas Expeditionen såklart!

Vilken bok grät du över senast?
Jag gråter nog sällan (aldrig) till böcker, får mest hjärtfiilis (nytt ord jag kommit på). Senast var nog The Goldfinch som jag läser nu, alternativt Paper Towns som jag lyssnade på. Sen vill jag minnas att His Dark Materials: The Golden Compass gav mig rätt mycket hjärtfiilis också.

Bästa boken du läst på sistone?
Senaste jag läste ut var nog Big Brother av Lionel Shriver. Men jag älskar faktiskt The Goldfinch i all sin storhet.

Sämsta boken du läst på sistone?
Darling River
av Sara Stridsberg. Tyvärr.

Vilken bok vill du helst läsa just nu? Varför?
Jag tycker om The Goldfinch så den, men jag vill ständigt läsa mer och mer och framför allt oftare, så till nästa kanske Expeditionen då, eller läsa ut A Dance With Dragons för att jag ännu har sisådär 800 sidor kvar av den. Borde bara läsa istället för att kolla på Buffy, hehe...  

Favoritljud när du läser?
Tysnad. Har oftast för mycket tankar i huvudet också vilket stör läsningen, men försöker bli bättre på att stänga ut allt annat och bara sjunka ner i berättelsen.

Bokgenre du undviker?
Självbiografier eller faktaböcker oftast. Och deckare, chicklit och young adult - fast har blivit mer nyfiken på YA på sistone, och har ju läst Lars Kepler för några år sedan, men i allmänhet är det hyllor jag fastnar för i bokhandeln.

Vad ska du läsa härnäst?
Detta har jag ju redan sagt! 

Listan hittad hos Ida.
Rubriken är första meningen i The Goldfinch av Donna Tartt.

02.10.2014 kl. 12:27

#3 Bokbloggsmaraton: Intevju med mig självDet tredje uppdraget i Fridas bokbloggsmaraton går ut på att ställa frågor till sig själv som ingen annan har ställt, eller frågor man speciellt vill svara på, eller hur som helst. Jag tänkte att jag skulle köra den här #20facts-grejen som snurrat på instagram ett tag (och som jag aldrig blivit taggad i, buhu). Så helt enkelt skriva ner 20 spännande och intressanta fakta om mig!

 1. Jag älskar katter, väldigt mycket. I framtiden vill jag ha två sibiriska eller kanske russian blue. Ska lära dem gå i sele och gosa med dem varje dag. 
   
 2. Jag får större glädekänsla av att köpa böcker (kokböcker räknas också) än kläder.
   
 3. Köper sällan nya skor eller väskor, speciellt skor tycker jag är urtrist att köpa.
   
 4. Jag är 100% säker på att socker är en större bov än fett och försöker undvika det så långt det går. Vill helst att mitt matintag skulle vara så socker- och glutenfritt som möjligt samt demi-vegetariskt (äter fisk, inte kött/kyckling).


  (bild från vivatramp)
   
 5. Önskar att jag läste fler böcker.
   
 6. Har studerat teater i fyra år. Ville bli skådespelerska ungefär hela mitt liv tills jag var 23, nu vill jag det inte alls längre. Vill jobba med feminism / jämställdhet / förbättra världen / som terapeut typ. 
   
 7. Tycker inte om att resa. Eller jo, det är kul att besöka nya platser och sådär, men jag tycker packning är jobbigt (packar alltid för lite och fel saker), att kolla upp tåg / flyg / båtresor superstressande och blir alltid illamående och har svårt att sova innan jag ska resa. Dessutom blir jag stressad av att man måste hinna med så mycket under sin resa - skulle behöva minst två veckor varje gång jag besöker en ny plats.
   
 8. Jag lyssnar i princip aldrig på musik, och om jag gör det är det nästan enbart Kate Bush, klassiskt, opera eller Bessie Smith. ~speciell
   
 9. Jag föredrar tv-serier framför filmer. Just nu följer jag Buffy the Vampire Slayer, så mycket bättre än jag trodde! Så spännande också pga har inte sett mer än kanske två säsonger innan. Tycker om film också, men det kräver mycket mer av mig att jag ska se en film (som liten blev jag superledsen varje gång en film tog slut pga... ja, den tog slut) än att kolla på tv-serie.


  (bild från wikipedia)
   
 10. Mina favortiserier är Parks and Recreation, American Horror Story, Game of Thrones och Downton Abbey. Av dem som inte går längre gillar jag Breaking Bad, Six Feet Under och Big Love till exempel!
   
 11. Mina favoritfilmer är Thelma & Louise, Wonder Boys och Burn After Reading.
   
 12. Min favoritbok (fortsätter med samma tema nudå fast detta har jag upprepat flera gånger) är We have always lived in the Castle av Shirley Jackson, allt av Donna Tartt och Gillian Flynn och Jane Eyre av Charlotte Brontë. Och Harry Potter såklart.
   
 13. Önskar ganska ofta att jag hade någon magisk kraft, telekinesis kanske. Hade varit så otroligt tillfresställande. Eller typ kunna göra tre av trollformlerna i Harry Potter, skulle lätt välja accio, reparo och sectumsempra (for enemies). Eller så att magi var som i The Magicians.
   
 14. Saknar finsk leverlåda ibland...
   
 15. Jag blir trött av rågbröd har jag märkt. Och bönor. Och vitt, vitt bröd.
   
 16. Mina favoritfärger är blå och grön, men tycker också om lila och vinrött. Det beror lite på färgkombinationen helt enkelt. Och svart på kläder oftast.
   
 17. Jag älskar matlagning! Drömmer om att i framtiden ha ett stort kök med köksö och massa utrymme. Gärna med skilt utrymme för ätande. Lagar helst vegetariskt och inspireras mycket av Green Kitchen Stories!
   
 18. Jag är självklart feminist. 
   
 19. Jag är även agnostiker / ignostiker / troende-men-icke-religiös. Tror ungefär på samma saker som wiccaner, fast är inte wiccan själv. Alltså i princip att allting är tillåtet så länge en inte skadar sig själv eller någon annan. Och det är väldigt mycket som i längden skadar andra människor / djur / levande väsen om en faktiskt tänker efter. Att hedra naturen är inte heller fel enligt mig. Naturen > mänskligheten.
   
 20. Jag skriver på en bok just nu. Hittills ungefär 20 sidor text. Har hela synopsisen och allting, måste bara få den ner på papper. Skulle dock behöva en kontroll-läsare/chef som säger åt mig på skarpen att producera ett par sidor text per helg eller så, för det är så himla svårt för mig att bara sätta mig ner och skriva TROTS att jag har alla idéer i huvudet. Någon intresserad? Hehe. 
30.09.2014 kl. 10:56

Paper Towns (2008) (ljudbok)

(Cara Delevingne, som skall spela Margo. Bild från latimes)

av John Green
uppläst av Dan John Miller

(ingen kaosutmaning)

Jag tycker väldigt mycket om äventyrliga mysterieromaner, så hade på känn att jag skulle tycka om Paper Towns mer än The Fault in Our Stars (som jag gav en trea, den var alltså helt okej). Och jag hade inte fel.

Det finns visserligen något jag inte riktigt kan lägga fingret på när det kommer till John Greens författarskap. Kanske är det faktum att han (så vitt jag vet) enbart skriver om ungdomar, och oftast ungdomar som är "speciella" och lite hipstriga. Jag hatar dock ordet hipster med hela min själ så undviker helst att beskriva någon som det, men tyvärr är det ett så allmänt accepterat adjektiv numera, sådär som gothare, nörd eller queen bee, så det får lov att duga. I The Fault in Our Stars var det dock kanske ännu mer så än i Paper Towns. I Paper Towns är det egentligen bara en person som är sådär en-på-miljonen-speciell, och det är Margo Roth Spiegelman (en annan grej John Green gör - använda folks hela namn ofta så de blir lite som ett mantra).

Margo Roth Spiegelman är en såndär tjej som ingen riktigt känner, men som alla beundrar. Hon är populär, men ingen översittare eller så, hon bara råkar sitta ganska högt uppe i skolans hierarki. Huvudpersonen och berättaren i boken, Quentin, är (givetvis) hopplöst förälskad i Margo (som ska spelas av modellen Cara Delevingne i den kommande filmatiseringen - ett bra val tror jag!). Quentin och Margo umgicks mycket när de var barn, men har inte gjort det på flera år. Men så knackar hon plötsligt på hans fönster mitt i natten - svartklädd, med svart smink i hela ansiktet, och bjuder med Quentin på sitt livs äventyr. Och nästa dag är hon försvunnen, men inte spårlöst: så småningom börjar fler och fler ledtrådar dyka upp och Quentin vill inget hellre än pussla ihop dem.

Romanen är fartfylld, humoristisk och oförutsägbar. Jag gillar John Greens karaktärer; de är inte alltid lätta att tycka om men har flera dimensioner, inte bara "jobbiga tjejen" eller "töntiga killen med dålig humor" liksom. Johns språk brukar ofta hyllas till skyarna och det är kanske där jag har mest problem. Visst, han kan skriva, och ibland är det träffsäkert och smart, men ibland låter det som om han försöker skriva så nyskapande och annorlunda som möjligt, så det nästan blir krystat. Och jag kan inte låta bli att ogilla hans karaktärers långa monologer lite - monologer som aldrig verkar ta slut utan som bara upprepar samma poäng med nya ord och formuleringar. 

Så ja. Mitt förhållande till John Green är svårt. Kanske det egentligen beror på avundsjuka; han är bara tio år äldre än jag och har redan publicerat 6 böcker (varav två tillsammans med andra författare), och den första när han var ett år äldre än vad jag är nu. Och jag gndjkfhdkjsbjkdsdfbnjdks får bara inte tag i mig själv och mitt skrivande. Var på skrivarkurs i Korpo en månad sen och blev så himla peppad i mitt skrivande, idéerna flöt och jag kände ett pirr jag sällan känt förut. Och hur mycket har jag skrivit sen dess? Två rader ungefär. Jag VILL skriva, men det blir inte av. Så jag avundas alla som bara skriver för att de helt enkelt måste. Bland annat John Green. 

4 av 5

Q, you're going to go to Duke. You're going to be a very successful lawyer-or-something and get married and have babies and live your whole little life, and then you're going to die, and in the last moments, when you're chocking on your own bile in the nursing home, you'll say to yourself: 'Well, I wasted my whole goddamned life, but at least I broke into SeaWorld with Margo Roth Spiegelman my senior year of high school. At least I carpe'd that one diem'.

22.09.2014 kl. 20:57

Tre fina saker

Tänkte visa lite bilder (som dock inte är mina egna, länk under bilden!) på fina saker jag införskaffat på sistone. Materiell lycka är bra (med måtta).


(bild från vivatramp)

Först denna anteckningsbok till vänster. Fin va? Den kommer från inget mindre än Ikea! Skojar inte, kostade 3 euro och väntar på att jag ska hitta på något fint att skriva i den. Möjligtvis intressanta feministiska idéer inom min praktik!


(bild från asos)

Denna underbaring - en kimono i färgen Royal Velvet från märket Liquorish, beställd från Asos. Hade kostat 107 euro men köpte på rea för 40! De är fortfarande på rea så slå till!


(bild från green kitchen stories)

Den här är lite fusk för jag har faktiskt inte köpt denna ännu, men jag ska! Förutsatt att jag har råd. Det är den fantastiska matbloggen Green Kitchen Stories andra bok Green Kitchen Travels. På adlibris kostar den 30 euro så det lönar sig att köpa den där, såg att den kostade 53 euro på Akademen!?!??!! Men de bilder jag sett gör mig redan så stört sugen, plus att jag älskar deras blogg, så beställer den nog från adlibris i ett senare skede (om jag inte vinner deras giveaway, hihi). Vegetarisk/vegansk, gluten- och sockerfri mat, hurra!

18.09.2014 kl. 14:25Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer