Fortsättning följer senare

Har råkat glömma min lilla bok hos Mikael, och vet inte när jag har möjlighet att hämta den. Så ni får vänta ett tag till på kvarvarande kapitel! Passande att förra slutade med en liten cliffhanger. 

02.07.2014 kl. 11:09

Kapitel två och tre - avundsjuka och mystiska ljud i garderoben

Här följer kapitel två och tre i min eminenta bok "Stjärnhimmeln". Håll i er - spänning utlovas. För mina svenska vänner, simpare betyder baddräkt. 

Jag vill också!

- Ååå, så fina presenter du har fått, sade Jimmy till sin 8-åriga syster som förtjust lekte med sina saker hon fått. Hon hade fått en svart T-skjorta, en bok om kattor, tre pennor, tre gummin, två block, sju olika färgade kritor, en målarbok med husdjur, en simpare som var röd och en korg full med karameller. Plötsligt började Jimmy tjuta. Det som fick honom att tjuta var att han hade födelsedag först äfter ett år för han hade redan fyllt år.
- Nej, nej nej! varför måst jag ha födelsedag före Ann! skrek han.

Jimmy gick ännu i dagis. Han hade födelsedag i Juli och Ann hade i Augusti och eftersom dagiset var stängt i Juli så sjöng man inte "Ja må han leva" för honom men det sjöng man för Ann. Hon hade den sextonde Augusti så skolan hade redan börjat då.
- Jag vill också ha karameller och kritor! skrek han om och om igen.
- Det kan du inte få! skrek Ann tillbaka.

Ann ser en robot

När Ann skulle gå och lägga sig, hörde hon ett pip någonstans ifrån.
- Vad var det, undrade hon. Hon gick fram till skåpet och öppnade dörren. Plötsligt skrek hon till, för vad hon såg, skrämde henne.
- Var in-te rädd i o-nö-dan, sade varelsen i skåpet.
- Vem är du, frågade Ann.
- Jag he-ter ro-bo-ten Hopp-a som en Lopp-a, men jag kal-las för Loppa eller Hoppa.
- Jag heter Ann, svarade Ann.

På morgonen var Ann inte som vanligt. Hon åt inte, hon sade ingenting, hon ville inte ens streta emot när hon skulle till skolan redan klockan sju.

I skolan var hon inte koncentrerad alls. De hade Matematik och hon hade bara skrivit tre tal på en timme. Hemma var hon likadan. Hon åt inte, hon gjorde inte läxorna, hon ville inte ens gå och leka till Maja, hennes bästa kompis som går en klass högre än Ann.

Men på kvällen visste hon en sak: Hon ville se Loppa på nytt. 

01.07.2014 kl. 10:52

StjärnhimmelnFör ett tag sedan hittade jag en riktig skatt hemma som jag trott varit försvunnen länge: den första boken jag skrev. Boken heter "Stjärnhimmeln" som ni kan se på bilden ovan, och skrevs mellan att jag var 10 och 11 år gammal. Författaren Marita Lindqvist hade varit på besök i vår skola och helt begeistrad av hennes tal bestämde jag mig - jag skulle bli författare. Direkt efter skolan tog jag mig till den ena lilla affären i byn som sålde rutiga häften. Köpte dessutom med mig ett ark med stjärn-klistermärken, och därav fick boken sitt namn.

Här publicerar jag nu då, första gången officiellt, boken i sin helhet, kapitel för kapitel. Kommer att ha med alla stavfel och konstiga meningsbyggnader också, baraför att. Några kapitel in i boken kan man märka att språket ändrar lite. Det beror på att jag pausade skrivandet ett tag och utvecklade läsandet från mer klassiska barnböcker till tonårsböcker i stil med Tvillingarna, och det märks även i språket hur dessa influerat mig. 


Håll i er - här börjat äventyret!

Födelsedagen

Ann såg på klockan. Den var kvart i sju. Sju skulle Jimmy, mamma och pappa komma och sjunga för henne. Åtta år, tänkte hon. Nu blir jag lika gammal som Åsa. Åsa var Anns klasskamrat som var både en retsticka och en månad äldre än Ann. Just då öppnades dörren och Anns lillebror Jimmy och pappa och mamma kom in och sjöng "Ja må hon leva" för henne.
- Ja må hon leva på åtta-års-dagen, sa pappa. 
Å, så fina presenter hon fick! Hon fick en liten kritask, en blå armklocka och en målarbok med djur. Ann blev väldigt glad för alla presenterna som hon fick.

I skolan berättade hon för Nina och Susan och Tina vad hon hade fått till presant. 
- Å, en så fin klocka! utbrast Nina. 
- Ja, det tycker jag med, sa Ann för hon tyckte väldigt mycket om när man berömde hennes saker. När alla berömde Åsa ville Ann inte vara med och berömma henne. Det var för att hon inte tyckte om henne.

På matematiktimmen kunde Ann inte koncentrera sig för hon tänkte bara på att när hon kommer hem så får hon skriva alla inbjudningskort till dem hon tänker bjuda. Hon skulle bjuda Tina, Nina, Susan och alla på hennes klass, tillochmed Åsa för att annars blir det fräckt, det har hennes mamma sagt.

När Ann kom hem skrev hon sina kort. På dom stod det så här: "Hej! velkomen på mitt 8-års-kalas klockan 13.00 till 15.30 Ö: Ann". Stavningen kunde hon inte göra något åt, hon var ju bara på ettan.
- Mamma, jag är klar! ropade hon när hon var klar.

Ute var det kallt när Ann och mamma skulle fara och föra inbjudningskorten. De for med bil, för Tim, Lis-Mari, Anna, och Tom bodde så långt borta att man måste fara med bil. Först kom de till Åsa, och där ville inte Ann vara alls länge för att hon ville så snabbt som möjligt från den kalla världen. När de var och föra det sista kortet så måste Anns mamma gå och sätta det i postlådan för att Ann var så frusen så hon vägrade att komma ut ur bilen. 

På väg hem så grät Ann, för hon ville inte gå till skolan.
- Du måste gå till skolan, hur kallt du än har, sa mamma.

I skolan hade Åsa retat Ann, som vanligt. "Du är feg!" hade hon sagt och "Du är en dumskalle!" Det berättade Ann om för sin mamma och då sa hon att du skall inte bry dig om det.
- Men om jag bjuder henne på mitt kalas och hon retar så vad gör jag då, sade Ann.
- Då säger du att "min mamma säger att du skall sluta reta för annars får du gå hem och ta paketet med dig", svarade mamma.

På kalaset var Åsa snällare än vad Ann hade trott. Hon hittade på en ny lek och sa inte en ända dum sak till Ann. 
 

29.06.2014 kl. 23:40

Darling River (2010)


(bild från floras)

av Sara Stridsberg

Läst 13 - 22 juni

Kaosutmaning #28 - Läs en svensk bok med titel på annat språk.

Första gången jag läste Drömfakulteten tyckte jag att den var bra, men att det blev lite för mycket av det målande språket. Andra gången däremot, då älskade jag den, och tyckte språket var precis lagom storslaget och poetiskt. Samma med Happy Sally, tyckte mycket om den också. Nu har jag läst ut Darling River, och jag måste säga att jag blev något besviken.

På baksidan står det att detta är en melankolisk och storslagen roman. Och inget fel med det - jag tycker ju själv mycket om melankoli inom konsten. Men det är stor skillnad på melankoli och ångest. Och själva poängen med melankoli är väl att den inte är ångest. Och Darling River känns mycket mer ångestfylld och jobbig än Drömfakulteten och Happy Sally. Jag får inget större grepp om någon av karaktärerna, då de på många sätt flyter in i varandra och ingen verkar växa genom berättelsens gång. Rotlöshet, ensamhet och speciellt våndan över att över huvud taget finnas till präglar huvudpersonerna - en ung tjej som åker bil med sin far, en mor på flykt, gravida Dolores och mannen i Paris som försöker lära en apa teckna. Speciellt den sistnämna delen kändes något malplacerad bland alla dessa berättelser om kvinnor på resa. Apan var visserligen kvinna, men förstår ändå inte riktigt kopplingen. Att kvinnor behandlas som djur? Att även apan är på en slags resa; brutalt ryckt ifrån sin naturliga omgivning? Nej, jag vet inte. Det kanske bara gick mig förbi.

Sara Stridsberg kan onekligen skriva, det är ändå ett som är säkert. Många delar tyckte jag var speciellt fint formulerade, men som helhet tilltalade mig boken inte alls.

Min far och jag åkte bil om nätterna. I skymningen körde vi längs de upplysta motorvägarna tills vi kom ut ur staden. Vi följde strömmarna av bilar som var på väg bort och efter en stund tog far av på någon av de smalare landsvägarna som förde oss vidare ut i det slocknande ljuset. Det hände att vi plockade upp liftare och prostituerade i utkanten av staden, men oftast saktade far bara ner en smula vid de särskilda stråken och sedan gled vi i ultrarapid längs raden av uppklädda flickor. Doften av parfym flödade in genom bilens öppna fönster och jag minns att gatflickorna brukade slå upp sina fickspeglar som de förvarade i locket till puderdosan när de ville markera att samtalet var avslutat för deras del. Under den mjuka puderkudden fanns deras riktiga ansikten. 

2 av 5

23.06.2014 kl. 15:32

SommarlistanVar spenderar du din sommar?

I Sibbo och Helsingfors. Skall även resa till Schweiz i juli!

Vad har du för förväntingar av sommaren 2014?
Jag hoppas det blir varmare, först och främst. Vill sitta ute på terassen och skriva på min bok. Inte börjat ännu och hade hoppats att jag skulle skriva hela sommaren, men oj vad juni gick fort! Sen hoppas jag på att förbättra min kondition också. Och så ska jag träffa vänner, umgås med Mikael och laga massa god, ny mat!

En regnig dag...
ligger jag helst i min säng med en bra bok, film eller tv-serie, alternativt tar en springtur i den friska regnluften.

Föredrar du noga planerad eller spontan semester?
Både och, gillar att vara spontan men om jag ska någonstans en längre tid vill jag gärna planera lite noggrannare så det inte blir stressigt.

Beskriv din sommaroutfit med tre ord
Enfärgad, högmidjad och sval.

Bästa stället att dansa tills solen går upp?
Ingen aning, faktiskt. Är inte så mycket för dans tills solen går upp numera, föredrar hemmamys. Har haft min beskärda del av hela natten-dansande mvh gammal och glad.

Tre saker du klarar dig utan i sommar
Myggor, getingstick och regniga veckor.

Sommarplåga du älskar
Öööh alltså jag är inte speciellt bra på det här med sommarlåtar eller hits över huvud taget...

Sommarplåga du önskar aldrig gjorts
"När vi två blir en" och övrig svensk Sommartoppen.

Vem spenderar du helst din sommar med?
Vänner, familj och min käresta.

Stadsweekend eller skärgårdsmys?
Skärgårdsmys

Bloggar du kommer att följa
De vanliga.

Dina bästa budgettips för en fulländad sommar?
Använd kokosolja som fuktkräm och kylt, starkt grönt te som ansiktsvatten, låna böcker på biblioteket, ät ugnsgrillad rödbeta med getost och rucolapesto till lunch och middag varje dag. 

19.06.2014 kl. 20:40

Halvårsrapport


(en av böckerna i min bokhylla som bara väntar på att läsas! bild från niotillfem)

Nu har det gått ett halvår sen läsåret 2014 inleddes - året då jag verkligen skulle ta tag i ett av mina absoluta favoritintressen och faktiskt läsa mer. Har ju inte blivit så mycket "läst", egentligen, om man bara räknar ögonläsning; har läst nio böcker med ögonen, jämfört med sex böcker den här tiden förra året och sex stycken också år 2012. Men sen har jag lyssnat betydligt mer på ljudbok än tidigare, förut blev det enbart Harry Potter och det brukade jag aldrig räkna med i läslistan. Fjorton böcker har jag öronläst i år. Har i och för sig lyssnat på Harry Potter-böckerna två, tre, fyra och fem nu senast också, men räknar inte med dem då jag hoppar över vissa kapitel, hehe.

Här följer nu då en halvårssummering över hur det gått i Kaosutmaningen. Alla böcker har inte platsat in på listan, men har ändå gått förvånansvärt bra. Målet är att klara 20 av dessa 40 punkter, och jag har redan klarat sexton stycken!

Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
Virginia Woolf - Mrs Dalloway (ljudbok) 
Betyg: 2

Woolf dog år 1941, hon blev 59 år gammal.

Läs en fristående bok.
Amanda Knox - Waiting to be Heard (ljudbok)
Betyg: 4

Här skulle ju i princip vilken fristående bok som helst passa, men jag valde nu den här. 

Läs en bok som har över 500 sidor.
J. K. Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows
Betyg: 5

Sista boken i Harry Potter-serien var i upplagan jag läste 607 sidor lång.

Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
John Green - The Fault in Our Stars (ljudbok)
Betyg: 3

Den här filmen hade precis premiär om jag inte tar helt fel. Ska nog se den, men förmodligen inte på bio.

Läs en bok av en debutförfattare.
Veronica Roth - Divergent (ljudbok)
Betyg: 2

Helt okej för att vara en debut, men sjukt utdragen. Dock betydligt bättre än bok två som jag knappt orkade slutföra (och läste bara hur trean slutar på Wikipedia)

Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
Lionel Shriver - Big Brother 
Betyg: 4

Läste som sagt denna upplaga, väldigt gul är den ju.

Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
Philip Gross - The Water Table
Betyg: 2

En inte så imponerande diktsamling om vatten, med vatten på omslaget.

Läs sista boken i en trilogi/serie.
Suzanne Collins - Mockingjay
Betyg: 3

Tyckte både om denna och inte. Fick nog lite tårar i ögonen på slutet minns jag. Ser fram emot filmatiseringarna!

Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
Roald Dahl - The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More
Betyg: 2

Ja, titeln säger ju sig självt.

Läs en novellsamling.
Tove Jansson - Det osynliga barnet
Betyg: 3

En del bättre och en del mindre bra, men framför allt fantastiska karaktärer. 

Läs en bok med ett djur i titeln.
George R. R. Martin - A Feast for Crows (mestadels ljudbok)
Betyg: 3

Kråkor är väl djur? Fåglar är väl djur?

Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
Charles Portis - True Grit (ljudbok)
Betyg: 4

Trodde denna punkt skulle bli svårare än vad det visade sig vara. 

Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
J. K. Rowling - Tales of Beedle the Bard (ljudbok)
Betyg: 3

Denna lilla sagobok utspelar sig i en fantasyvärld (har jag för mig? åtminstone är det i skogar och på landet så inte stadsmiljö i alla fall), till skillnad från Harry Potter-böckerna som ju faktiskt utspelar sig i vårt universum.

Läs en bok med en bok på omslaget.
Gunnhild Øyehaug - Vänta, blinka
Betyg: 2

Detta omslag, går att skymta några böcker i nedre vänster hörn (så tekniskt sett böckER inte en bok hehe). 

Läs första boken i en trilogi/serie.
Philip Pullman - The Golden Compass (ljudbok)
Betyg: 4

Omläsning (eller ja, lyssning), läste denna på svenska år 2007 efter att ha provat på engelska och inte förstått så mycket. Tyckte mycket om!

Läs en bok på annat språk än svenska.
J. K. Rowling - Harry Potter and the Order of the Phoenix (ljudbok)
Betyg: 5

En av de alla böcker jag läst på engelska i år. Av 23 lästa böcker i år har hela 21 varit på engelska. Nu läser jag dock Darling River av Sara Stridsberg och sen har jag några andra svenska böcker på kö.

Ändå rätt bra jobbat. Mitt mål var 30 lästa böcker under året, som senare höjdes till 50 på Goodreads då jag bestämde mig för att inkludera ljudböcker, och nu har jag redan läst 23! Bara att fortsätta i samma takt.

Skriv en kommentar

18.06.2014 kl. 13:40

Big Brother (2013)


(bild från the belonging blog)

av Lionel Shriver

Läst 27 maj - 13 juni.

Kaosutmaning #15 - Läs en bok vars omslag är mestadels gul. (läste den här upplagan)

I Big Brother av Lionel Shriver är mat i fokus - för mycket mat, för lite mat, att jobba med mat, restaurangmat, snabbmat, hemlagad mat. Och hur mat styr våra liv. Men den här boken handlar inte om mat.

Pandora, runt fyrtio, gift och har två styvbarn och bor i det lugna New Holland i Iowa, har inte träffat sin storebror Edison, framstående jazzpianist i New York, på fyra år. När han plötsligt står utan bostad och byter det jäktiga storstadslivet mot Pandoras familjeliv på landsbygden känner hon knappt igen honom. Edison har ökat mer än hundra kilo i vikt sen de senast träffades. Maten styr hans liv, det är säkert. Men samtidigt, styr inte maten våra allas liv? Alla dieter man bör prova (eller undvika), alla otaliga receptböcker och matprogram på tv, att det finns så många olika sorters choklad, ost, godis, chips, påläggsskinka och läsk att man knappt hinner prova på alla under en livstid, alla förutfattade meningar som riktas mot människor på basen av hur man äter (eller inte äter); maten, och kanske främst ätandet, formar våra liv. Mat är också i högsta grad en klassfråga. Det finns knappast något större tal om bantning, dieter eller ätstörningar i underklassen, då ett av de största ångestmomenten är ifall pengarna kommer att räcka till mat imorgon också.

Den här boken handlar om kärlek; syskonband och äktenskap, om beslut, om skuld. Det är en träffsäker och tankeväckande bok, både väldigt rolig och mycket sorglig, utan pekpinnar och med stor värme. Läs läs läs den.

Författarens storebror Greg, som boken är tillägnad, dog år 2009 av komplikationer orsakade av grav övervikt. 

"So the real question is: What else do you enjoy?"
Edison slumped. "Hard to admit, babe. But at this point I'm not sure there is anything else."
"Ah," I said delicately. "Then that is the heart of the matter."
I wondered if that wasn't the answer to the mystery, countrywide. It wasn't that eating was so great - it wasn't - but that nothing was great. Eating being merely okay still put it head and shoulders above everything else that was decidedly less than okay. In which case I was surrounded by millions of people incapable of deriving pleasure from anything whatsoever besides a jelly doughnut. 


4 av 5

14.06.2014 kl. 17:37

Antingen eller-listan


(bild från abby try again)

Snabbläsare eller långsamläsare?
Det beror på boken, faktiskt. Läser väl i en medehastighet när jag väl läser, inte jättesnabbt men inte långsamt heller. Hur snabbt beror på språket i boken (svårt, lätt, engelskt, svenskt, om jag tycker det är krångligt eller fint eller bara tråkigt) och även på boken som helhet. Finns dock bra böcker som tagit mig flera månader att läsa och sämre böcker jag läst ut fort (bara för att få det överstökat, hehe), men om inget annat finns där och lockar min uppmärksamhet (läs: facebook) så kan jag läsa över hundra sidor på en kväll i en bra bok.

Tegelstenar eller tunnisar?
Mitt emellan. Brukar föredra böcker som är mellan 250-400 sidor. Kortare blir ibland för kort och ger inget klart grepp (undantag finns dock, We Have Always Lived in the Castle (under 200 sidor) till exempel!), och för långa kan bli för utsvävande och långtråkiga om de inte är braaaaa. Som t.ex. Donna Tartts böcker. Åh LÄNGTAR efter att få sätta nosen i The Goldfinch, äntligeeeen är det sommarlov!

Bibliotek eller bokhandel? 
Säger bibliotek för att de håller på att dö ut och det får de inte! Men köper ofta böcker, ska dock ha bokstopp i sommar och höst tänker jag!

Ljudbok eller e-bok?
Ljudbok. Inte läst e-bok och tror jag inte skulle gilla det. Vill hålla en konkret bok i handen.

Inbunden eller pocket? 
Säger som niotillfem här, en bok som går att hålla i handen. Jag kan läsa när jag går eller åker buss och då blir alltför stora böcker komplicerade att transportera.

Vampyrer eller spöken? 
Hmm. Egentligen ingendera. Häxor tack!

En i taget eller slalomläsning? 
En i taget helst, men blir sällan så numera hehe. Läser två just nu (samt spontanlyssnar lite på vissa utvalda delar ur The Goblet of Fire).

Nytt eller gammalt? 
Både och. Läser främst nytt numera, gillar att hitta nya titlar i bokhandeln. Men Shirley Jackson som är en favorit (som skrev We have always...) dog redan 1965, och så är Charlotte Brontës Jane Eyre en favorit också och den utgavs 1847.

Bokmärke eller hundöra? 
Både och. Har blivit främst hundöra på sistone!

Snacks eller godis?
Medan jag läser alltså? Hmm, oftast ingenting, men nåt glas vin slår aldrig fel. 

Biografier eller memoarer?
Helst ingendera, föredrar skönlitterärt. Men ska definitivt läsa boken om Tove Jansson!

Skräck eller chicklit? 
Isåfall skräck. Ogillar chicklit som genre och genrenamn. Var är dudelitten liksom? Och hallå, varför inte slå ihop dessa till chicklitskräck! New York-vampyrer förklädda i Chanel och sekreterar-kjolar, kom igen!

Soffan eller sängen? 
Både och, helst sängen. Kan läsa nästan överallt!

Inne eller ute? 
Inne på vintern, ute på sommaren (fast inne på sommarkvällen, bu för myggor!)

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska? 
Alltid originalspråk, då jag behärskar det. Översättningar till svenska är allmänt dåliga i mitt tycke så föredrar engelska även om originalspråket är något annat, typ franska eller tyska. Men borde ju läsa mer på svenska för att lättare inspireras i mitt egna skrivande (man bör ju skriva på sitt modersmål...). Suck, svårt.

Poesi eller prosa? 
Helst prosa, men riktigt bra poesi går aldrig fel. Här också främst engelsk sådan.

Kvinnliga författare eller manliga författare?
Spelar ingen roll om boken är bra, men har märkt att vissa killar, (speciellt svenska), skriver jobbigt. Ungefär såhär. Korta meningar. Ibland någon lite längre. Men oftast. Korta meningar. Avhugget. Och avskalat. Bläääh, hatar det, tycker det blir oerhört pretentiöst och låtsas-storartat. 

Boken eller filmen? 
Boken!

Kokbok eller Bakbok?
Älskar kokböcker <3

Kärlek eller spänning?  
Spänning, men kärlek är väl fint då och då. 


Skriv en kommentar

04.06.2014 kl. 23:58

Odour of Chrysanthemums (1909) (novell)


(Brinsley Colliery , 1960, från universitetets hemsida)

av D. H. Lawrence

Läst 20 maj

(ingen kaosutmaning)

Denna lilla novell på tio sidor ingick i min kurs i Regional Writers här i Nottingham, och jag hade väl egentligen inte tänkt räkna den som en punkt i min läslista för i år - just för att det är en novell. Var går liksom gränsen för vad som kan räknas? Men så hittade jag den på Goodreads och det är tillräckligt för mig. Räknar Goodreads denna novell som en enskild upplevelse så gör jag det också.

Handlingen utspelar sig i utkanten av Nottingham, och handlar om en kväll då den gravida tvåbarnsmamman Elizabeth går omkring hemma och väntar på att hennes man ska komma hem från jobbet. Förmodligen har han tagit sig till puben igen, alkoholist som han är. Det finns många symboler och teman i novellen, till exempel just blomman krysantemum, samt mörker och eld. Elizabeth skiljer sig från sin familj i språket (de talar dialekt, hon mer standard engelska), vilket får en att anta att hon kommer från staden och inte trivs på landet; hon passar inte in. Hennes äktenskap är inte det hon vill att det ska vara och det har gjort henne bitter och sträv. 

Har inte läst D. H. Lawrence förut, men jag gillade denna novell. Dock är slutet något rätt så omdebatterat. Vill inte spoila, såklart, men den som inte är sugen på att läsa novellen och inte alltså bryr sig om spoilers kan markera nästa stycke för mina tankar om det.

SPOILERVARNING.

Novellen slutar allså med att Walter, Elizabeths man, är död. Han bärs hem av några medarbetare från gruvan där han jobbade och förolyckades. I slutet känner Elizabeth sig miserabel och tänker att hon varit orättvis mot honom; att de aldrig såg varandra och alltid "fought in the dark". Detta har tolkats som att hon ångrar att hon inte förlät honom för sitt beteende för att hon ju faktiskt "valt" honom, och har glömt denna kärlek fram till hans död. Vissa har ansett att Lawrence bara var en sexist, och slutet på denna novell kan ju tolkas lite så, att han tycker att det är hennes eget fel som inte uppskattade sin man i livet. Jag däremot tolkar det annorlunda. Det var helt enkelt omöjligt för Elizabeth att slita sig från sin man i livet, så nu då döden skilt dem åt har hon fortfarande svårt att släppa honom - oavsett hur grym han var. Inte alls ovanligt för kvinnor i ett förhållande med en våldsam man. 

SPOILERVARNING SLUT.

While for an hour or more the children played, subduedly intent, fertile of imagination, united in fear of their mother's wrath, and in dread of their father's home-coming, Mrs Bates sat in her rocking-chair making a 'singlet' of thick cream-coloured flannel, which gave a dull wounded sound as she tore off the grey edge. She worked at her sewing with energy, listening to the children, and her anger wearied itself, lay down to rest, opening its eyes from time to time and steadily watching, its ears raised to listen. 

4 av 5

22.05.2014 kl. 21:37

Små antikvariat, Donna Tartt och att läsa överallt


(egen bild från Edinburgh, ursäkta sudd)

Har lite inspirationsbrist så vet inte direkt vad jag ska skriva om. Läser A Dance with Dragons som är 1051 sidor och är runt sida 200 nu, så tar nog ett tag innan nästa recension kommer. Samt att jag för tillfället är mitt uppe i exam-vecka. Så här kommer ett till bokenkät! Känn er fria att kopiera till er egen blogg.

Vad ska du läsa i helgen? Helgen som gick läste jag skoltexter. Skall ännu gå igenom anteckningar från föreläsningar, läsa några utdrag ur några romaner samt ett par noveller. Har min första salstenta på flera år imorgon, usch. Men kommande helg är jag i LONDON! Åker dit med syster min och ska säkert läsa A Dance With Dragons i Hyde Park.

Hur ser den perfekta lässtunden ut? Då läser jag en bok jag verkligen kommit in i och gillar, vill aldrig att den ska ta slut.

Din bästa lässtund förra veckan? Måste nog vara på bussen till och från Edinburgh. Att läsa medan den englska landsbygden svishar förbi utanför fönstret, underbart. Mår inte illa när jag läser i buss så det är skönt!

Hur många timmar i veckan tillbringar du egentligen i böckernas värld? Väldigt, väldigt olika. Kan läsa ingenting på flera dagar och sedan sträckläsa i fem timmar en dag. Men försöker läsa lite varje dag, blir dock inte alltid så (tyvärr).

Var läser du aldrig? Oj, kan inte komma på något ställe där jag aldrig skulle läsa. På fest? Haha. Jag kan läsa medan jag går, liksom.

Vad läser du aldrig? Chicklit, romance novels / historical fiction, fanfiction, deckare (finns dock undantag men inte i regel), böcker från fakta-hyllan i Pocketshop (undantag här med). Självbiografier av musiker/skådespelare/liknande. Fantasy, förutom Game of Thrones, ska även läsa Lord of the Rings (Harry Potter räknas inte). Humorböcker. Självhjälpsböcker.

Vilken är din favoritbokhandel? Adlibris, hands down. Och alla små antikvariat. Får alltid dåligt samvete då jag går in i ett antikvariat utan att köpa något.

Vad köper du? Det mesta. Försöker ha bokstopp med jämna mellanrum, det går sådär. Men i sommar ska jag låna på biblioteket om jag vill läsa något jag inte har hemma!

Vilken aktuell bok skulle du inte läsa ens om du fick den gratis? Öh, Bingo Rimérs fotoskola. 

Vilken ännu ej utkommen bok längtar du mest efter just nu? Sjätte delen i A Song of Ice and Fire, kom igen George R. R.! Och nästa Donna Tartt, såklart.

Skriv en kommentar

20.05.2014 kl. 11:14Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer