Sverige, smink och sista sommarveckorna

03.08.2015 kl. 20:11

Hej igen! Har varit i Göteborg en vecka.

Vi orienterade litegrann (mamma och Frida mer än mig och Mikael), åt och drack väldigt gott - allt från sushi till italienskt och vegosliders till tacos, promenerade runt stan, doftade på underbara rosor i Trädgårdsföreningen, träffade min kusin med familj och gick på bio. Vi såg Woman in Gold, bra! Älskar Helen Mirren. Vi besökte även Universeum (sengångare! ormar! spindlar! hajar!) och Liseberg. Det blev strömavbrott, ganska spännande. Vi åkte Fritt Fall med Frida (första gången i hela livet, sjukt läskigt) och två berg-och-dal-banor, dendär forsäventyrsgrejen (Kållorado) och checkade in på Spökhotellet Gasten. Mikael hade aldrig åkt berg-och-dal-bana förut. Hans betyg: hemskt. 

Jag köpte en hel drös böcker under resan! Looking for Alaska och An Abundance of Katherines av John Green, Winter's Bone av Daniel Woodrell (älskar filmen), The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart, samt kokboken Ta tillvara av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson. Redan blivit frälst och sjukt inspirerad av alla fantastiska tips! Den är dessutom vegetarisk. Köp köp köp! Fick också den första Green Kitchen Stories-kokboken i födelsedagspresent av Mikael, puss på det! Älskar kokböcker. Föredrar att bläddra i en bok framför att scrolla på ett internetrecept 10 gånger av 10. Matfläckar, spill och hundöron förgyller bara upplevelsen. På flygplatsen på väg hem hade jag sjuttio kronor i sedlar så norpade åt mig Cirkeln från Pocket Shop-hyllan, hehe. Något annat jag köpte som jag inte köpt på ett bra tag är smink. Köpte borstar, highlighter, puder, foundation, concealer, mascara - eventuellt något mer. Sminkade mig dagligen i högstadiet och gymnasiet, hatade hur jag såg ut utan smink. Ännu flera år senare var det svårt att gå utan smink - också när jag pluggade teater och sminket bara rann av mig. Men det senaste året ungefär har jag knappt sminkat mig alls, inte ens fyllt i mina väldigt tunna ögonbryn, i princip bara använt läppstift. Men så plötsligt blev jag inspirerad att prova olika nya sätt att sminka mig, kollat flera videos på youtube och försökt imitera personer på internet vars makeup jag gillar och så. Älskar det! Äntligen är smink bara kul, inte ett måste för att känna mig bekväm.

Visst kan det fortfarande kännas lite jobbigt att sminka sig och känna att wow, nu blev jag snygg (som om man inte var det innan), eller att man inte uppnådde det resultat som i tutorial-videon eller hos personen man vill se ut som för dagen. Men jag har mer och mer börjat uppskatta mitt utseende de senaste åren. Ett tag sedan hittade jag gamla texter jag skrivit från 2006-2008 ungefär där jag inte kunde förstå hur någon kunde gilla hur jag såg ut. Det gjorde ont att läsa, men samtidigt kändes det fint att jag idag mår bättre i mig själv. 

Sen är det ju också frågan om smink och feminism. Jag ser smink som en produkt av kapitalismen som är en produkt av patriarkatet och så vidare, absolut. Men det är stor skillnad på pressen att behöva sminka, noppa, raka, fixa och feja sig själv (speciellt om en blir läst som tjej), och att vilja sminka sig för att det är kul och ett sätt att uttrycka sig själv på, precis som kläder, hår, tatueringar, piercings etc också är. Feminister som klagar på andra feminister för att de sminkar sig är nästan lika stjälpande som de som ser ner på personer som inte gör det för att det ses som självklart.

Det var mina två cent om detta ämne. Nu har jag ännu en vecka ledigt innan jag återgår till mitt biblioteksjobb för två veckor. Har tänkt läsa, läsa läsa, skriva, sova och ta det lugnt. Märker att jag behöver ladda batterierna något enormt efter att jag upplevt så många intryck som under veckan i Sverige. 

Kommentarer (6)
Jag typ älskar att köpa smink och traska omkring på typ Kicks och Sephora, men kan inte sminka mig hemskt bra så det känns som allt bara blir i lådan. Tror det ganska långt sitter i huvudet, att jag inte ser bra ut oberoende vad jag smetar i ansiktet. Måste öva mig.
Christina03.08.15 kl. 22:42
mitt tips är att kolla tutorials och härma dem! gillar för tillfället emma's rectangle, my pale skin, batalash beauty och så finns det en annan tjej från england jag inte kommer på namnet på nu. men jag har iaf fått mycket mer inspiration och bättre teknik genom att kolla videos och inspireras. och jo sen tror jag att det hjälpte enormt att vara utan smink en längre tid för mig. vänja sig vid hur en ser ut utan helt enkelt och faktiskt vara nöjd med sitt utseende utan smink hjälper en också att se det roliga snarare än det rent "förbättrande" i sminkning.
03.08.15 23:19
älskar också youtube!! har faktiskt en egen kanal tillsammans med min bästa vän :) vi har precis lagt ut en video men lite fastival-tips, titta gärna om du vill; https://www.youtube.com/user/duodays
jossan03.08.15 kl. 23:29
kan kolla in senare :)
04.08.15 15:05
Varför tatuera sig?
Det ser så billigt ut.
NO CLASS!
Dotte04.08.15 kl. 00:08
för att det är kul!
04.08.15 15:05
Lolololol Dotte gud vad patetiskt, vem bryr sig om din åsikt? Billigt är att dissa andra! Skit i klass dessutom, och i anonyma kommentarer under fejkat namn. Baibai hater!
Helen04.08.15 kl. 14:07
haha
04.08.15 15:05
PS. Lisa Eldridges videon är UNDERBARA! Hon är så sympatisk och videona är extremt professionella. Finns på lisaeldridge.com/video
Helen04.08.15 kl. 14:09
tack för tipset!
04.08.15 15:05
Hej! Jag skulle vilja mejla dig gällande en grej, vart kan jag skicka det?
kaneli05.08.15 kl. 12:32
hej! javisst, du kan maila mig på juliawickholm@hotmail.com :)
05.08.15 12:52Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj