Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.

08.08.2015 kl. 21:50Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma (320 s., varav en stor del illustrationer och fotografier)

Läst 25 oktober 2014 - 4 augusti 2015

Nytt inslag i mina recensioner! I Göteborg köpte jag en kortlek med frågor om böcker som kan t.ex. användas i bokklubbar (vill verkligen gå med i någon!), och jag tänkte dra tre kort på måfå för varje bok, och sedan välja den mest intressanta/relevanta frågan att svara på. 

Över nio månader tog det mig att läsa denna bok som många sträckläst på ett par dagar. Historien är galet fascinerande - båda två. För ja, det är två parallella historier som berättas; dels den om Andrées olycksaliga Nordpolsexpedition och dels den om Bea Uusma själv, framför allt hennes brinnande intresse för expeditionen. Intresse är nog ett alldeles för svagt ord; passion känns mer rätt. Helt otroligt vilket arbete hon satt ner på detta - hon utbildade sig bland annat till läkare för att kunna forska ännu djupare i gåtan som ligger till bakgrund för hela boken; vad dog dom av på Vitön?

Ibland blir jag irriterad på språket dock, som när det låter på henne som att ingen annan någonsin varit så passionerat intresserad av något som hon är för Andrée-expeditionen. Som när hon skriver om ett besök på Nordpolen och berättar hur "alla andra" ville se en isbjörn men hon brydde sig inte alls om den utan ville bara fram till ön. Jag hade föredragit att hon lyft fram sitt eget intresse utan att samtidigt trycka ner andra för att inte vara lika passionerade av samma sak. Vet inte om någon annan upplevde det så, men det kändes ofta som att hon romantiserade sitt eget intresse för expeditionen. Och visserligen är hon ju i princip romantiskt besatt av den (Min Kärlekshistoria), och själva expeditionen var ju långt ifrån romantisk/ens lite kul och kan därmed inte romantiseras i sig. Men hennes passion kommer mycket väl fram oavsett; i alla detsljer, tankar, frågeställningar, fantasier, iakttagelser och slutsatser hon gör. Det behövs liksom inte att hon påpekar att hon är besatt. Vi ser det. Show don't tell osv.

Det här är också helt klart en bok att läsa i ett sträck och inte med flera pauser som jag hade. Detaljrik och fängslande, faktaberättelser varvat med rent skönlitterära passager och långa listor, kartor, fotografier och illustrationer. Mitt betyg hade förmodligen blivit högre om min läsning inte varit så hackig.

Betyg: 3 av 5

Slutligen, till kortfrågan!

På vilket sätt gör boken ni läst er till bättre människor?

Det finns helt klart en stor skillnad på intresse och passion. Uusma är ju definitivt passionerad på gränsen till besatt, men så länge en mår bra av sin passion/besatthet, det inte går till överlöd (typ sömnlöshet/kan inte fokusera på eller tala om annat osv) och det inte är ett intresse som skadar någon annan (typ...besatt av Christian Grey? Lejonjakt?) så säger jag go for it. Låt folk ha sina passioner! Även barn: har de snöat in sig på ett område du inte alls gillar - visa ditt intresse ändå! Det går alltid att variera sig och hjälpa barnet hitta nya infallsvinklar etc och själv vara medverkande och därmed visa för barnet att dens intresse är helt okej och roligt. Mvh barnlös genusvetare. (vet inte om detta svarade på frågan? men så tänker jag)

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Åh jag har typ alltid villat vara med i en bokklubb! Meddela om du hittar nån kul som jag skulle våga komma med i.
Christina08.08.15 kl. 23:31
absolut! :) annars får vi styra upp något!
12.08.15 11:05Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj