These books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

16.09.2015 kl. 15:12Matilda av Roald Dahl (240 s.)

Läst 18.8 - 3.9

Åh, Matilda. Läste boken på svenska när jag var i lågstadieåldern och älskade den, men det varmaste Matilda-minnet jag har är filmen från 1996. Kuriosa: Mara Wilson (som spelar Matilda) är född den 24 juli 1987 - alltså samma år och dag som jag. 

Böcker som handlar om personer med spännande förmågor har alltid fascinerat mig. Matilda är inte bara en superintelligent femåring, hon har också den magiska kraften som kallas telekinesi, alltså att få föremål att röra sig genom att bara använda tankekraft (Carrie i Stephen Kings roman har samma förmåga). 

Förutom att handla om läsandets glädje och att använda sin hemliga kraft till att dela ut straff till dem som förtjänar det så handlar boken om ensamhet, tröst och, faktiskt, barnmisshandel. Det är en barnbok, så det är skrivet lite mer karikerat än om boken riktat sig till vuxna, men visst blir Matilda psykiskt misshandlad av sina föräldrar, för att inte tala om Miss Trunchbull och den tyranni hon utövar på sina elever. Det är starkt av Roald Dahl att skriva om detta ämne, säkert många barn som känt igen sig själva och funnit tröst och styrka i berättelsen. 

Om man ska säga något negativt om boken i sig så är det kanske hur läsande framställs som det ypperliga intresset, för smarta personer, medan TV-tittande och liknande är för mindre intelligenta, rentav dumma människor (och gärna elaka). Visst, läsande kanske är bättre för fantasiförmåga och ordförrådet än TV, men läsande framställs så ofta som något "bättre" än det mesta. Läsande och böcker i all ära, men vi måste också komma ihåg att för alla är inte litteratur lika självklart och tillgängligt.

Dock gäller detta oftast i vuxenvärlden, bland barn var det åtminstone på min tid töntigt att läsa. Då gav böcker som Matilda åtminstone mig definitivt ett bättre självförtroende. 

Betyg: 5

Bokklubbsfråga: Vad säger romanen om sin samtid?

Bland det bästa med boken (som utkom i slutet av 1980-talet) är att den kan läsas ännu mer än tjugo år senare och inte kännas föråldrad. Något jag tänkte på som kanske främst kännetecknar 1970- och 1980-talet är förekomsten av "tv-dinners", alltså middagar som snabbt värms i mikron och äts framför TV:n efter en hektisk arbetsdag. Som jag förstått det blev just detta populärt i och med mikrons antågande i hemmet, kanske främst i Storbritannien och USA. Kanske Roald Dahl med boken ville problematisera ökandet av TV-tittande och snabba maträtter istället för hemlagade middagar som avnjuts tillsammans med hela familjen?

Kommentarer (2)
Jag älskade den här boken när jag var yngre. Måste absolut ta och läsa den igen! :)
Satu17.09.15 kl. 10:39
ja, gör det! väldigt fin :)
22.09.15 13:04
Har också läst så många av Roald Dahl-böckerna som barn! Vill också läsa på nytt.
Nanó17.09.15 kl. 23:18
jaa! det finns sjukt fina samlingspaket också med typ alla hans böcker i ett, känns nästan värt ett köp.
22.09.15 13:04Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj