Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott.

17.10.2015 kl. 22:01Att föda ett barn av Kristina Sandberg (489 s.)

Läst 25.9 - 16.10

Att föda ett barn är första delen i en trilogi som handlar om Maj. Boken utspelar sig under lite mer än ett år, mellan 1938-1939. Efter en natt med den nästan dubbelt så gamla Tomas blir Maj oplanerat gravid. Vips är de gifta, ska leva ihop, och de känner knappt varandra. Andra världskriget är runt hörnet och makens alkoholism kommer krypande, allt medan blott tjugoettåriga Maj skall lära sig hur det är att plötsligt bli hemmafru och mor.

Det är detaljrikt så det förslår: jag kan känna doften av nybakade småkakor, höra klirret av cognagskupor och känna den rädsla, oro och ångest som huvudpersonen går igenom. Läsaren är ständigt hos Maj, inuti hennes tankar, inuti hennes värld. Hur svårt det är som kvinna att inte bara behöva ta hand om matlagning och städning, utan alltid vara till lags, vara snygg, se till att barn och man mår bra. Hur mycket vi kan lära oss av tidigare generationens kvinnor, hur mycket som fortfarande är ganska lika nästan hundra år senare.

Det är många (på Goodreads speciellt) som kritiserat det experimentella språket, vilket jag absolut förstår - det är ingen dialog över huvud taget (förutom den som sker genom Majs förmedlan), många kommatecken istället för punkter, väldigt hit och dit och snabba svängar så man nästan får andnöd. Men jag älskade det! Språket var lite som min hjärna fungerar; tusen olika tankar och intryck på en gång. Bakning och blöjbyte varvat med oro över fotsvett och ångest över att göra fel, att vara fel, att tänka fel. Ibland är det sorgligt och tungt, ibland till och med komiskt. 

Det enda jag ogillade var då författaren bröt den fjärde väggen och introducerade ett jag-perspektiv i boken, som annars är skrivet ur tredje person. Jag förstår tanken - boken bottnar till viss del på hennes egen mormors berättelse - men det blev bara konstlat för mig. Jag ville vara med Maj hela vägen ut. Ser fram emot att läsa del två och tre.

Betyg: 4

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Ja, hurra! Nu går det att kommentera igen! :) Ska bli spännande att ta del av del 2 och 3 tycker jag också, även om det är väldigt tidskrävande trilogi.
Satu26.10.15 kl. 22:59
förvånansvärt nog tog den mig inte så hemskt länge att läsa, tre veckor! det kanske är lång tid iofs haha? men ofta kan böcker på 400-500 sidor ta ett par månader! det är så beroende på, bea uusmas "expeditionen" tog över ett halvår... men ja, ser fram emot att läsa följande delar, beställde dem från adlibris nyligen :)
28.10.15 10:59
Åh vad roligt att läsa en recension, den står här i hyllan och väntar på att få bli läst :D
Astrid29.10.15 kl. 00:11
kul att du gillade! hoppas du tycker om boken sen :)
29.10.15 17:31Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj