Feminism för mig

04.11.2015 kl. 11:00


Här är mina feministsvar på ratatas feministlista! Gjorde om frågorna lite så det blev som ett inlägg istället för en följetong. 

1. Vad är feminism för mig?
En självklarhet, ungefär lika självklar som att vara antirasist, eller en helt enkelt snäll och empatisk person. 

2. Vad är feminism inte för mig?
Att sparka neråt.

3. När började jag kalla mig feminist?
Jag var jätteung, kanske tretton, när jag hittade Fittstim hos min kusin och "lånade" den hehe (har den fortfarande). Tyckte den var så fantastisk! Sen har det väl varit i perioder men nu har jag nog aktivt kallat mig feminist sen 2006 kanske? 2007?

4. Vad tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den?
Inte så mycket, men har väl ibland tänkt att jag absolut inte är en radikal feminist pga hatar inte män och så vidare. idag kallar jag mig nog mest radikalfeminist, eller åtminstone absolut inte liberal :)

5. Vilka är de vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist?
Att feminister hatar män är ju en klassiker. Sen ogillar jag skarpt kritiken mot t.ex smink som kommer från både icke-feminister och faktiska feminister. Låt folk se ut som de vill!

6. Vad är det svåraste med att vara feminist?
Allt motstånd, att behöva ha rätt i en värld där de flesta upplever att en har fel. 

7. Fem av mina främsta feministiska förebilder.
Det här var en jättesvår fråga. För några år sedan hade jag säkert haft en massa svar på lager, men dom är typ alla vita cisfeminister och jag är ganska trött på den biten... jag får återkomma.

8. Vad är den viktigaste feministiska frågan för mig?
Jag strävar efter att min feminism skall vara inkluderande, intersektionell* och anti-cisnormativ**. 

9. Hur syns feminismen i min vardag?
Svaret ovan i princip, blir nog att call out folk en hel del hehe

10. Tre bra boktips som på ett eller annat sätt handlar om feminism.
Finns ju en massa bra litteratur som många säkert känna igen även om de inte läst (Simone de Beauvoir, Judith Butler...) men tänkte tipsa om verk jag själv är sugen på att läsa. 

Vad är queer? av Fanny Ambjörnsson (en bra och lättläst introduktion!)
Feminism is for everybody av bell hooks (hooks är en pionjär inom feminism)
Whipping girl av Julia Serano (mer om transfeminism)

* läs om intersektionalitet här.
** cis är i "motsats" till trans, mycket av feminismen handlar om snippor över snoppar (och kön överlag) och jag är inte så förtjust i det. 
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Avsaknaden av bomb-, knytnävs- och hjärtemojier på datorn har aldrig varit så påtaglig! Heja!
Alicia22.11.15 kl. 12:08
TACK FINA DU!
11.12.15 17:54Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj