Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom.

28.01.2016 kl. 18:12Flickvännen
av Karolina Ramqvist (302 s.)
Läst 20 - 26 Januari

I slutet på december skapade jag åt mig själv en "reading jar" ("läsningsburk?") för 2016. På fyrtio små lappar skrev jag ner namnen på alla böcker jag har i min bokhylla men ännu inte läst. Tanken är att jag varje gång jag avslutat en bok skall dra en lapp. Nu har jag gett mig själv tillåtelse att dra max tre lappar och av dessa tre välja den jag helst vill läsa. Senast bad jag Mikael agera Fru Fortuna och han drog dessa tre:

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf
Flickvännen av Karolina Ramqvist
Beckomberga: ode till min familj av Sara Stridsberg

Och jag valde således Flickvännen! Intressant att det bara blev svenska titlar med tanke på att min bokhylla till kanske 80% består av böcker på engelska... kanske universum vill försöka få mig att läsa mer på mitt modersmål?

Hur som helst. Flickvännen handlar om Karin som är ihop med John, som är kriminell. I bokens början har John åkt iväg och lämnat Karin ensam i sitt enorma hus med perfekt polerade ytor, kaffemaskin, vinkylare och speciella servetter för rostfritt. Hon är ensam med sin hund (tills tre av hennes vänner i samma situation hälsar på) med en telefon som hon ständigt väntar på att ska lysa upp med ett meddelande. 

Berättelsen väver Karins vardagliga sysslor (som beskrivs rentav ritualmässigt), känslor, rädslor och ångest inför ovissheten med hennes egna tankar om Karen som var gift med maffiabossen Henry Hill och deras förhållande. Hon jämför sig själv mycket med Karen, som också visste mycket väl vad hennes man sysslade med och ändå stannade kvar. Karin ifrågasätter sin mamma och sina systrar som ser ner på att Karin aldrig behöver arbeta - John betalar för allt - och att de främst emotsätter att Karin stannar hemma än Johns yrke. "Det hade inte varit någon skillnad om John var byggnadsarbetare. [...] Men mamma, handlade inte feminismen om att göra det man vill?"

Flickvännen är en spännande och nervkittlande roman som ändå saknar något mer... explosivt. Boken är lite som ett simhopp som aldrig blir av; som att balansera på ändan av trampolinen och aldrig hoppa. Och det är lite det där hoppet jag saknar. Något i stil med Gone Girl, mer helt enkelt. Får läsa den fristående fortsättningen Den Vita Staden, helt enkelt. 

Betyg: 3Julia, Helsingfors.
Jag skriver och läser och skriver om det jag läser.

Läser just nu


 
 

 Read the Printed Word!

Läst 2017

18. Dödsdalsdansösen (2)
17. You (4)
16. Ormbunkslandet (3)
15. The Hate U Give (4)
14. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (3)
13. Behind Her Eyes (2)
12. History Is All You Left Me (3)
11. Det är något som inte stämmer (2)
10. Tony & Susan (2)
9. Story of Your Life (novell) (3)
8. Tripprapporter (3)
7. De Polyglotta Älskarna (2)
6. Stalker (1)
5. Sandmannen (1)
4. Ihana Meri (4)
3. Tio över ett (2)
2. A Little Life (5)
1. Six of Crows (4)

Senaste kommentarer

Juli 2017

Kulturvis kulturlistaHej!

Maj 2016

Red Queen

April 2016

Det blev tyst

Mars 2016

Some madness doesn't act mad to begin with, sometimes it will knock politely at the door, and when you let it in, it'll simply sit in the corner without a fuss - and grow.Februaris böckerThis park, these chess tables, was Gaia's favorite place. It was her home in New York more than George and Ella's house ever would be.

Februari 2016

Någon som minns Identitet X?Men förälskelsen är total, även totalitär. Den omfattar allt man gör och tänker, därav dess skövlande kraft.Välkommen till LitterarumJanuaris böcker

Januari 2016

Hur kan man förklara den stora kärleken? Det jag återkommer till, när allt annat är sagt och tänkt, är att ingenting spelar någon roll. Det är så det känns med honom. Årssummering: 2015 i böckerThe strongest trees are rooted in the dark places of the earth. Darkness will be your cloak, your shield, your mother's milk. Darkness will make you strong.Death is the engine that keeps us running, giving us the motivation to achieve, learn, love, and create.

December 2015

Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust?All I want for Christmas Plötsligt var sommaren så långt borta som om den aldrig hade funnits och det blev mycket lång väg mellan husen och var och en kröp in i sitt eget.Lördagslista; kläder, kyssar och chips.

November 2015

Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren't.Feminism för mig

Oktober 2015

InternetlistanWithout Katherine and without the Theorem and without his hopes of mattering, he had very little. But he always had books.Hon måste sätta sig en stund för hon blir yr och vill skratta, det är inte klokt, men det är väl så här det går till att få ett hem och make. En kvinnas lott. MatlistanAnd the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles

September 2015

BookstagramThese books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Augusti 2015

Men om livet saknar mening utan barn, hur kan det då finnas mening om man har ett?Det är omöjligt att ta sig iland. Ön finns inte med på deras vita karta.Sverige, smink och sista sommarveckorna

Juli 2015

Som om inget dolde sig där, under de skyddande trädkronorna.Försvinna ut i rymden som en bortglömd, aldrig saknad satellit.Time after timeSocionomprogrammet, 210 studiepoäng

Juni 2015

SommarlistanMin mor sa: Kanske en dag, På andra sidan denna olyckliga lögn, möts vi och formulerar en fras, vi trodde bara var andra förunnadför vi åker inte samma buss, ni åker inte buss.Det låg förväntan och sorgsenhet i luften och månen vart stor och het i färgen. Filmerna jag såg i maj